Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem spolumajitelem rodinného domu. Třetinu nemovitosti vlastní děda, třetinu teta žijící již 20 let v Kanadě (objeví se jednou za 5 let na měsíc obnovit doklady, v domě má trvalé bydliště) a třetinu já dohromady se sestrou. Nyní jsem se dohodla s dědou, že mohu polovinu domu obývat. Dům je v hrozném stavu a bude tedy potřeba předělat vnitřní dispozice a i když nebudu zateplovat nebo měnit okna spolyká to dost peněz.

Samozřejmě si vše chci fotit a schovávat faktury. Sestra mi již řekla, že svůj podíl mi po smrti dědy přenechá za podíl na jiné nemovitosti, kterou také máme. Já mám nyní strach jak zabezpečit, že mnou vynaložené finance pak v případném dědictví nebudou rozděleny všem nebo dokonce nezhodnotili všem podíl i když nejeví o nemovitost žádný zájem. S tetou není žádná řeč a odmítá cokoli podepsat, vše chce řešit až děda nebude. Připadám si hloupě a špatně, že toto řeším ještě za života dědy ale mám opravdu obavy. Po zkušenostech s rodinou bych chtěla mít nějakou jistotu, že mě neodrbou. Děkuji za jakoukoli radu. Michaela.

 

ODPOVĚĎ:
Nejideálnější by bylo, kdybyste s dědečkem podepsali smlouvu, z níž by vyplývalo, že Vám z důvodu zhodnocení nemovitosti dluží určitý finanční obnos. Jak aktiva, tak pasiva, se v dědictví vypořádávají a dědicové by dědili jak majetek, tak závazek uhradit dluh. Tedy zkuste s dědečkem sepsat nějakou smlouvu o investicích nebo i o zápůjčce a v případě jeho úmrtí ji pak doložíte notáři, který pak bude muset rozhodnout, že dědicové musí uhradit i dluh. No a ten by samozřejmě pak bylo možné započíst na Váš dědický podíl, tedy bylo by možno uzavřít dohodu, že nabudete větší podíl na nemovitosti a tedy se vzdáte nároku na úhradu investic do nemovitosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.