Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem oficiální majitelka svého domácího mazlíčka (kočičky). Nechala jsem ji načipovat a jsem vedena jako právoplatný majitel v Národním registru majitelů zvířat. Jde o to, že už delší dobu (cca 3 roky) mám spor se svou matkou, jež bydlí v jiném městě. Vyhodila mě na ulici a já byla nucena přestěhovat se k příteli a jeho rodině. Přítelova sestra, která se nyní odstěhovala, byla silnou alergičkou na kočky a tudíž jsem si nemohla svou kočičku vzít od matky do nového bydliště.

27.11.2022 jsem matku kontaktovala a informovala ji, že si přijedu kočičku vyzvednout, ale ona mi sdělila, že mi kočku nevydá, i přestože jsem majitelka.   Jsem zoufalá a nevím, jak si počínat. Nechci o svou kočičku přijít, všechno jsem již připravila v novém domově. Je nějaká šance ji vymáhat případně nějaký návod, jak postupovat? Nebo možnost se odvolat, atd. ? Moc prosím o radu, kočička pro mě strašně moc znamená a díky ní jsem překonala spoustu svých psychických potíží na střední škole. Matka kočku v první řadě ani nechtěla. Předem děkuji za odpověď, s přáním krásného dne, Miluše.

 

ODPOVĚĎ:
Doporučuji zaslat protistraně písemnou tzv. předžalobní výzvu, ve které vyzvete, aby Vám vydala kočku, jelikož jste jejím vlastníkem. Vzor výzvy naleznete zde: https://www.zbynekmlcoch.cz/ke-stazeni/obcanske-pravo-vzory/predzalobni-upominka-vyzva-k-uhrazeni-dluhu-vzor-ke-stazeni-zdarma-novy-obcansky-zakonik-2014.
V případě, že nebude na výzvu adekvátně reagováno, lze se tohoto práva domáhat soudní cestou, a to žalobou k civilnímu soudu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.