Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Sousedka si začala dnes (10.11.2022) sadit stromky (smrk omorica). Těsně v blízkosti plotu bez našeho souhlasu. Jak se mohu bránit, jak mám požádat o odstranění, jak tomu mohu zabránit, když není možná dohoda. Kořeny nám budou zasahovat pod náš pozemek a dlažbu a navíc je ze strany, kde nám v budoucnu bude vytvářet stín. Prosím o radu popřípadě kam se mohu obrátit se stížností děkuji Petra.

ODPOVĚĎ:
Problematika vysazování stromů v blízkosti hranice pozemků je upravena v § 1017/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
"Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m."
Z tohoto ustanovení vyplývá, že sázení stromů v blízkosti hranice pozemků není absolutně zakázané, resp. že sousedka nemusí Vaší výzvy k jejich odstranění uposlechnout vždy. Jste oprávněni požadovat po sousedce odstranění vysazených stromů pouze tehdy, máte-li k tomu "rozumný důvod" - občanský zákoník má pod tímto pojmem na mysli důvod, který je objektivně rozumný (tedy takový, který by za rozumný označila většina lidí). Je-li dle Vašeho názoru riziko poškození Vaší dlažby skutečně reálné, popř. domníváte-li se, že zastínění Vašeho pozemku bude v budoucnu tak rozsáhlé, že ovlivní výkon Vašeho vlastnického práva, jste oprávněni se na sousedku obrátit s výzvou k odstranění vysazených stromů.
Tuto výzvu je samozřejmě vhodné učinit písemně, přičemž jeden podepsaný stejnopis výzvy si ponechte. Druhý stejnopis doručte sousedce prokazatelným způsobem (tedy doporučenou poštovní zásilkou s dodejkou, anebo osobně oproti podpisu a za přítomnosti svědka - paralelně lze výzvu zaslat rovněž e-mailem). Ve výzvě je zapotřebí popsat objektivní důvody, které Vás k této výzvě vedou, přičemž je vhodné stanovit sousedce k odstranění stromů přiměřenou lhůtu.
Pokud sousedka Vaší výzvy neuposlechne, nezbude Vám, než se bránit soudní cestou (jelikož se jedná o typický případ sousedského sporu). Pro přípravu předžalobní výzvy a případně následně i žaloby Vám doporučuji využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta, který se zabývá oblastí občanského práva).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.