Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

Jak postupovat, pokud sestra nebude chtít podepsat žádost o rozdělení pozemků? Se sestrou vlastním zahradu a stavební parcelu, na které je dům po rodičích. Každá máme 1/2 podíl. Pozemky včetně domu chci rozdělit na 2, jelikož dcera si chce na mé půlce postavit RD. Vzhledem k tomu, ze parcely sousedí s obecní komunikací a mají 2 vjezdy z formálního hlediska by neměl být problém parcely na 2 rozdělit.

Je možné jít do soudního sporu a jak by soud případně mohl rozhodnout?? Ještě dodám, že já v domě bydlím, mám tu trvalé bydliště a starám se tu o staré rodiče, kterým to vše dříve patřilo, dnes (30.10.2022) tu mají věcné břemeno na dožití. Navíc po jejich smrti tu chci nadále žít a mít dceru na blízku. Sestře jsem navrhovala, že její podíl odkoupím, což by pro mě a dceru bylo nejlepší řešení, ale sestra kvůli svému synovi nechce. Mé důvody proč chci parcely rozdělit: dcera s rodinou si chtějí postavit dům blízko mě, být mi nablízku a pomáhat mi (na celou zahradu již nestačím, sestra s rodinou mi téměř nepomáhají, ale své půlky se vzdát a to ani za úplatu, nechtějí). Jelikož pozemek je dost velký, nevidím v tom problém. Výměra zahrady je 1800 m2 a výměra parcely s domem 1000 m2. Důvody, které sestru vedou k tomu, mi svou půlku neprodat, je její syn (nemá děti ani partnerku, žije sám v domě sestry), který na ni tlačí, že tu chce taky jednou žít, nicméně trvalé bydliště tu nemá, vlastní jiný dům a jinde, který zdědil po svém otci. Jeho důvody jsou jen takové, že se mu zde líbí s taky asi rád dělá problémy. Poslední dobou jeho nátlak na sestru sílí. Začíná být agresivní a sestra se bojí fyz. útoku z jeho strany, tudíž se bojí cokoliv nám podepsat. Prosím o rady, jaké máme možnosti, jak by případný soudce postupoval, co se bere v potaz apod. Případně i vyjádření jestli by bylo možné po sestře i právně požadovat odprodej své půlky, když se o vše již starám sama s dcerou a jejím partnerem. V příloze posílám snímek katastrální mapy se zakreslením již navrhovaného rozdělení pro představu. Předem děkuji za rady a odpověď. S pozdravem Linda.

 

ODPOVĚĎ:
Podle ust. § 1140 občanského zákoníku nikdo nemůže být nucen setrvávat ve spoluvlastnictví. Pakliže není možná dohoda spoluvlastníků, lze se obrátit na soud. Žalobě na zrušení a vypořádání spoluvlastnictví tak musí předcházet neúspěšný pokus o uzavření dohody o zrušení a vypořádání spoluvlastnictví, kdy v žalobě navrhnete Vámi preferovaný způsob vypořádání – tedy za A) reálné rozdělení nemovitosti na dva domy (či dvě bytové jednotky, což jste asi neměla na mysli), B) přikázat nemovitosti Vám za finanční náhradu sestře (stanovené zpravidla znaleckým posudkem na tržní cenu), C) pokud by nebyly možné předchozí varianty, soud může rozhodnout i o prodeji nemovitosti ve veřejné dražbě s rozdělením výtěžku mezi spoluvlastníky. Mám za to, že soud by Vaší žalobě vyhověl, neboť v domě bydlíte, staráte se o seniory a máte finance na vyplacení sestry. Na finanční vypořádání lze samozřejmě také zažádat o hypoteční úvěr.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.