Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Cca 1 metr od hranice našeho pozemku se sousedem je vzrostlá bříza (dle odborníka hodně přerostlá) navíc cca v půlce kmenu se dvojí na dva. Je to snad nejvyšší strom ve vesnici a tak máme oprávněnou obavu vzhledem k umístění a stáří stromu, že nám spadne při jakémkoliv jiném vlivu (blesk, vítr atd.) na náš pozemek, kde přímo pod ní parkujeme auta a také je v dosahu náš dům.

Soused reaguje negativně a vedení obce říká, že je to problém. Můžete mi prosím poradit jaké mám možnosti riziko pádu stromu souseda eliminovat? Děkuji Květoslava.

 

ODPOVĚĎ:
Možností eliminace nebezpečí pádu sousedova stromu je několik, bohužel ne všechny budou patrně prakticky aplikovatelné. Konkrétně:
1/ Odstranění stromu v těsné blízkosti hranice pozemků:
Dle § 1017/1 občanského zákoníku platí, že:
„Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m. “
Jedním dechem je však nutné dodat, že toto ustanovení je možné použít pouze na stromy vysazené za účinnosti občanského zákoníku (tedy po 1. 1. 2014). Vzhledem k tomu, že v dotazu hovoříte o „vzrostlé bříze“, předpokládám, že se jedná o strom starší a není proto možné domáhat se po sousedovi jeho odstranění s odkazem na toto ustanovení občanského zákoníku.
2/ Sousedské imise:
Dle § 1013/1 občanského zákoníku platí, že:
„Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, … stín … a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka … v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku …“
V dotazu sice neuvádíte, že by byla sousedova bříza zdrojem nadměrného obtěžování spadaným listím či že by Váš pozemek nadměrně zastiňovala, je nicméně možné se po sousedovi domáhat jejího odstranění (či například zkrácení), a to právě s odkazem na toto ustanovení. Nebude-li soused ochoten Vaší žádosti vyhovět, nezbude Vám, než se v této věci obrátit s žalobou na soud. Pro učinění tohoto kroku Vám doporučuji advokátní zastoupení:
www.advokatikomora.cz
(a to advokátem, který se zabývá oblastí občanského práva).
3/ Vážné ohrožení:
Dle § 2903/2 občanského zákoníku platí, že:
„Při vážném ohrožení může ohrožený požadovat, aby soud uložil vhodné a přiměřené opatření k odvrácení hrozící újmy. “
Pro aplikaci tohoto ustanovení (soudní cestou) je však nutné, aby bylo nebezpečí pádu sousedova stromu skutečně akutní, nikoli pouze teoretické. Ze znění dotazu usuzuji, že taková situace ve Vašem případě dosud nenastala.
4/ Veřejnoprávní zásah:
Dle § 7/3 zákona o ochraně přírody a krajiny platí, že:
„Péče o dřeviny, zejména jejich ošetřování a udržování je povinností vlastníků. Při výskytu nákazy dřevin epidemickými či jinými jejich vážnými chorobami, může orgán ochrany přírody uložit vlastníkům provedení nezbytných zásahů, včetně pokácení dřevin. “
Patrně nejjednodušším (a také nejlevnějším) způsobem obrany proti sousedovu stromu je proto kontaktování místně příslušného orgánu ochrany přírody (příslušný odbor obecního/městského úřadu) a vznesení podnětu k provedení dendrologické prohlídky daného stromu (z důvodu obavy o jeho stav a z toho pramenící nebezpečí pádu a vzniku závažných škod).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 114/1992 Sb. , o ochraně přírody a krajiny

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.