Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

  Se sestrou vlastníme byt v Aši po prarodičích, kteří stále žijí. Jsou v domově důchodců, na bytě mají věcné břemeno doživotního užívání nemovitosti, ale do bytu se už nemohou ze zdravotních důvodů vrátit. Každá z nás vlastní ideální polovinu. Nyní jsme se dohodly, že byt dáme do prodeje a sestra souhlasila s prodejem jen za podmínek, že si nárokuje 6.000.000 Kč za svou polovinu bytu.

Je jí jedno za kolik se byt ve finále prodá. Já bych si měla nechat menší částku peněz než ona. Chci se zeptat, z právního hlediska, má sestra právo (nárok), aby dostala po prodeji bytu ve finále víc, než-li já při vlastnění ideální poloviny bytu? Má nějakou váhu, že jsme to spolu se sestrou komunikovaly přes email? Bohužel jsem s tím pod manipulačním nátlakem souhlasila. Moc děkuji za odpověď. S pozdravem Lea.

 

ODPOVĚĎ:
Na úvod upozorňuji, že dokud prarodiče žijí, trvá věcné břemeno v jejich prospěch a prodej se tak bude muset uskutečnit i s věcným břemenem (což by mělo být uvedeno při inzerování). Upozorňuji, že cena bytu zatíženého věcným břemenem bude nižší, než by byla bez něj.
Pokud jde o rozhodnutí o rozdělení kupní ceny mezi spoluvlastnice, pak mám za to, že Váš souhlas, resp. splnění vaší dohody, nelze právně (soudně) vymáhat. Jednak je taková dohoda proti dobrým mravům, pokud je zřejmé, že se byt prodá za méně než 12 milionů, jednak může z emailové komunikace vyplývat i nátlak činění Vaší sestrou. Nerozhodovala jste se tedy svobodně, což je nutná podmínka k platnosti jakéhokoli právního jednání. Obávám se tedy, že pokud by se Vaše sestra rozhodla vymáhat splnění dohody soudně, neuspěla by. Doporučuji Vám písemně sestře sdělit (ideálně doporučeným dopisem), že Váš souhlas jste neudělila svobodně, nýbrž pod tlakem a nyní po řádném rozmyslu s jejím návrhem nesouhlasíte. Můžete také argumentovat tím, že jste nevěděla o vlivu věcného břemene na hodnotu nemovitosti (pokud je to tedy pravda), proto jste neměla relevantní informace nutné k tak důležitému rozhodnutí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.