Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme nově majitelé pozemku, na kterém stojí studna. Studna je polovinou své části na našem pozemku a polovinou své části na pozemku souseda. Jedná se o studnu, která vznikla před rokem 1955 a je tvořena z betonových skruží. Nyní je na studni připojený náš soused a čerpá z ní vodu. My bychom se na studni také rádi připojili.

Na listu vlastnictví ale není uvedeno žádné věcné břemeno, ani nebyla studně současní naší kupní smlouvy. Proto bych se ráda zeptala:
1) Je možné se na studni připojit?
2) Jaké práva a povinnosti máme se sousedem ohledně studni?
3) Jaké kroky bychom měli učinit, aby se narovnaly věci ohledně vlastnictví studně a odběru vody z ní?
Předem děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je studna polovinou na Vašem pozemku, pak by měla být ve spoluvlastnictví se sousedem a za situace, kdy se jedná o studnu postavenou před rokem 1955, nemusíte ani žádat o žádné dodatečné povolení k existenci studny a čerpání vody z ní. Bylo by pouze dobré mít k dispozici nějaké čestné prohlášení např. od sousedů, že studna na pozemku před rokem 1955 byla. A nemusíte tedy ani žádat o žádné povolení, abyste se na studnu mohli napojit. Ideální by bylo, kdybyste se sousedem sepsali nějakou dohodu o užívání studny, protože jako spoluvlastníci máte stejná práva a povinnosti, tedy o studnu se starat a zároveň z ní čerpat vodu i se podílet rovným dílem na případných nákladech.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.