Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2016 jsem provozovala v nájemních prostorech kavárnu. 2021 došlo k prodeji celé nemovitosti (bytový dům) novému majiteli a s mým pronájmem. Jelikož vztah s novým majitelem je komplikovaný, od srpna 2022 jsme ve 3 měsíční výpovědi, tzn. do konce října 2022. Vnitřní prostor kavárny byl ještě za původního majitele na mé náklady celý zrekonstruován, včetně elektřiny, vody, vytvoření sádrokartonového barů a přistavěného skladu, také ze sádrokartonu.

Můj dotaz spočívá v tom, že s novým majitelem se nemůžeme dohodnout na podmínkách ukončení. V nájemní smlouvě mám uveden odstavec, cituji  "ke dni ukončení nájmu je nájemce povinen uvést pronajaté nebytové prostory na svůj náklad do původního stavu a předat pronajímatelům. Při nedodržení této lhůty mají pronajímatelé právo účtovat smluvní pokutu do výše až 5000 za každý den prodlení v souladu s úst. Paragrafu 544, ods.".   Nový majitel mi vyhrožuje soudem, že pokud odstraním vytvořený bar + sklad, budu postupovat protiprávně, nesmím prý odstranit ani tapety na zdech, koberec (položený na dlažbě, lišty), že tím poničím hodnotu nemovitosti.   Podle něj mám nárok si pouze odnést své osobní věci a nábytek, ale co se týče osvětlení (lustry, led pásky, koberec, sklad, bar, tapety, prodlužovací kabely, ...), vše prý patří jemu a nemám na ty věci nárok. Za věci mi odmítá zaplatit, prý je naprosto normální, že člověk tam tyto věci nechá a odejde. Do prostor jsem investovala nemalou částku, a tak mě zajímá z právního hlediska na co mam nárok? Mám k dispozici nájemní smlouvu, předávací protokol, ve kterém jsou uvedeny pouze 2 ks klíčů, bojler 1ks, nerezový dřez 1 ks.   Mám k dispozici fotografie v mém úložišti, jak vypadal původní stav, během rekonstrukce a po rekonstrukci.   Bar ani přídavný sklad nezasahuje do obvodových zdí. Je pouze našroubován na listy (podobně jako upevněna police na zdi). Můžete mi poradit, děkuji předem Evženie.

 

ODPOVĚĎ:
Obecně byste neměla odnášet nic, co je součástí prostoru. A tím se myslí např. dveře, sanitární keramika, rozhodně ne lustry, bar, koberec apod...Pokud máte od věcí doklady, tak si je schovejte pro případ soudního sporu, neboť vlastnické právo nepochybně svědčí Vám a pokud nový majitel hodlá argumentovat tím, že tak s předchozím vlastníkem nebyl domluvený, musí si věc řešit přímo s ním, nikoliv s vámi. Pokud jde o tapety, tak ty bych doporučila neodstraňovat, skutečně může dojít k poničení omítky a za to byste odpovídala.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.