Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Moje sestra si vzala manžela před 3 lety (2019). Než se vzali, ošetřila si právně, že byt, ve kterém bydlí, je jejím majetkem. Kupovala ho před manželstvím, byt je družstevní v osobním vlastnictví. Z manžela se vyklubal alkoholik a dlužník (má insolvenci). K tělesnému napadení nedochází, ale sestra je zcela psychicky vyčerpaná, užívá již delší dobu léky.

Zdravotní stav může doložit.   Již přes půl roku (10/2021-04/2022) s ním intimně nežije. Žádala ho, aby byt několikrát opustil, že s ním nechce žít, ale on odmítá odejít. Dá se toto nějak řešit? Bohužel v současné době jí náboženství nedovoluje rozvod, pouze rozluku. Moc prosím, dá se to řešit, než si třeba ublíží, že už neví kudy kam. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že manželství Vaší sestry s jejím manželem trvá, jsou možnosti omezené. Manžel má odvozené právo bydlení založené manželstvím, a proto se Vaše sestra nemůže domáhat soudního vyklizení.
Vaše sestra se však může nejprve prostřednictvím Policie ČR domáhat tzv. vykázání manžela z domu na 10 dnů, pokud hrozí opakování násilného jednání. Násilím se rozumí i psychické násilí, nemusí tedy dojít k fyzickému napadení. Rovněž lze dále požádat soud o vydání předběžného opatření dle § 751 občanského zákoníku, kterým soud omezí či vyloučí pobyt násilné osobě v bytě, kde vedou manželé rodinnou domácnost. Nejdéle soud může omezit či vyloučit právo manžela obývat společnou domácnost na dobu 6 měsíců, přičemž tuto domu lze na návrh opakovaně prodlužovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.