Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po smrti tatínka jsme měli dědické řízení, kde mi maminka darovala neboli přepsala polovinu domu. Sestra se svého podílu vzdala, nyní by mi maminka chtěla přenechat i svojí polovinu. Jak v tomhle případě postupovat dále, na koho se obrátit. Děkuji za odpověď Aranka.

ODPOVĚĎ:
S Vaší matkou sepište darovací smlouvu ohledně její poloviny nemovitosti. Vhledem k přímému příbuzenskému vztahu budete od zdanění daru ze zákona osvobozena. Poté na základě správně sepsané darovací smlouvy podejte návrh na zápis vlastnictví do katastru nemovitostí. Doporučuji nechat sepsat smlouvu advokátem.
V souladu s ustanovením § 1662 odst. 2 občanského zákoníku se na povinný dědický díl nepominutelného dědice, kterými jsou děti zůstavitele, započte co nepominutelný dědic od zůstavitele nabyl bezplatně (tedy darem) v posledních třech letech. Z uvedeného ustanovení plyne, že v případě smrti Vaší maminky do tří let od darování nemovitosti bude Váš dědický podíl zmenšen o hodnotu, kterou jste nabyla darováním.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.