Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Jsem třetinový spoluvlastník rodinného domu, který jsme zdědili v listopadu 2021. Jedná se o dům, který je rozestavěný od konce šedesátých let minulého století. Dům není zkolaudovaný a postupem času se rozpadá. Elektrická instalace v domě je ve špatném stavu a minimálně 50 let nemá revizi. Spalinové cesty nejsou zrevidované. V domě hrozí nebezpečí požáru a smrtelných úrazů.

Dům není pojištěný. Domnívám se, že se jedná o obecné ohrožení. Sám v tomto domě nebydlím, ale možná nesu za tento stav a možné škody odpovědnost. Tento stav mě ohrožuje. Průběžně se snažím přimět spoluvlastníka, který v tomto nezkolaudovaném domě bydlí, ke spolupráci na odstranění tohoto nepřijatelného stavu. Zatím bezvýsledně. Naopak jeho životní styl rizika zvyšuje. Tento spoluvlastník brání současný stav, nereaguje na nabídky jeho vyplacení, zatím se nechce vystěhovat.   Dříve jsme uzavřeli ústní dohodu, že dům společně opravíme. Tuto dohodu později bez udání srozumitelného důvodu jednostranně vypověděl. Myslím, že opakované pokuty od stavebního úřadu by nebyly účinné. Asi bych je nakonec musel platit já a situace by se nezměnila. Prosím o radu, jak tento problém účinně a rychle vyřešit. Předem děkuji. S pozdravem, Adam.

 

ODPOVĚĎ:
Máte pravdu, že za stav nemovitosti odpovídáte jako spoluvlastník i Vy. Jediné účinné řešení je takové, že se podílu zbavíte. Pokud ovšem spoluvlastník nemá finanční prostředky na Vaše vyplacení a Vy byste nemovitost celou nechtěl, soud by nařídil veřejnou dražbu a nemovitost by vydražila třetí osoba. Jiné účinné řešení neexistuje, spoluvlastníci se musí vždy domlouvat a pokud domluva není možná, je třeba věc řešit soudně, kdy soud může rozdělit nemovitost na samostatné nemovitosti, pokud je to ale stavebně možné nebo přikázat nemovitost jednomu ze spoluvlastníků s povinností vyplatit druhého a poslední variantou je pak nařízení veřejné dražby.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.