Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rozešla jsem se po 15 letech s přítelem, děti spolu nemáme. Bohužel s ním nebyla a není žádná domluva. Byt je pouze můj, ale on se nechtěl vystěhovat. Nakonec po 4 měsících slibů jsem vyměnila zámek a jeho věci (oblečení, doklady...) zamkla v pytlích do sklepa /ke kterému má přístup - má klíče/. Nyní bydlí ve svém domě (je majitel domu) s matkou.

Věci si zatím nevyzvedl. Nyní mi jde o vybavení bytu. Nadiktoval si věci, které by si rád odvezl, souhlasila jsem. Ale několikrát změnil termín odvozu, nakonec nikdy nepřijel. Nyní jsou to již dva měsíce. Jak dlouho jsem povinna se s ním domlouvat? Věci ani nepotřebuje, myslím, že je to od něj způsob jak udržovat komunikaci a znepříjemňovat život. Dělá mi zle i v zaměstnání, píše e-maily i mému nadřízenému. Je to opravdu nepříjemné. Je mojí povinností se s ním ještě domlouvat? Jak dlouho? Těžko budu dokazovat kdo koupil ledničku, pračku, televizi...Musím s ním komunikovat? Nebo co udělat, abych měla konečně klid? Děkuji moc Albína.

 

ODPOVĚĎ:
Na úvod podotýkám, že násilné vyklizení z bytu v podobně výměny zámků a vyklizení věcí může být v krajním případě kvalifikováno až jako trestný čin porušování domovní svobody. Jediným legálním způsobem, jak jinou osobu přimět k odstěhování z bytu je soudní cestou podáním žaloby na vyklizení nemovitosti a případnou následnou exekucí, pakliže byt není vyklizen ve lhůtě stanovené rozsudkem.
Ve Vaší aktuální situaci také hrozí, pokud se s bývalým partnerem nedohodnete, že partner bude své zadržované věci vymáhat soudně – žalobou na vydání věci – pak samozřejmě musí prokázat, že je vlastníkem předmětných věci. Čili komunikovat s bývalým partnerem nemusíte, ale můžete pak očekávat, že věc bude řešit soudně, případně ho napadne podat trestní oznámení za ono porušení domovní svobody jeho „násilným“ vyklizením z bytu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.