Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Se sestrou jsme zdědily barák po rodičích. Sestra chce objekt nadále využívat, ale já ne. Měla jsem představu, že mě sestra vyplatí, ale nabídla mi k vyplacení velmi malou částku. Není možné se s ní dohodnout na nějakém reálném odhadu a poté k vyplacení. Co mám v této situaci dělat.

Nedohodneme se, nechci to tak nechat být. Je nějaká možnost, že rozhodne soud, jak tato záležitost probíhá a je nějaká šance, být reálně vyplacena. Soudit se mi nechce, ale nevím jak to řešit.   Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud nejste schopny se dohodnout, musí rozhodnout soud. Můžete podat žalobu o vypořádání podílového spoluvlastnictví. Soud nařídí znalecký posudek a podle jeho závěru se vypočítá hodnota Vašeho spoluvlastnického podílu. Pokud by Vás sestra nechtěla vyplatit a nebylo by možné ani rozdělení nemovitosti na dvě samostatné budovy či jednotky, pak by soud nařídil veřejnou dražbu a nemovitost by byla prodána ve veřejné dražbě a výtěžek by byl rozdělen mezi spoluvlastníky. Veřejná dražba je ovšem většinou ztrátová pro všechny spoluvlastníky, neboť vyvolávací cena začíná na 2/3 odhadní ceny.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.