Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Mám dotaz ohledně plotu mezi mým (450 m2) a sousedovým (1150 m2) pozemkem. Plot je klasický dřevěný "plaňkový" s betonovými sloupky. Plot je ve stejné podobě a na stejném místě tzv. "odnepaměti". V roce 2008 jsem jej zcela opravil ve stejné podobě a umístění. Současný majitel, který sousední pozemek koupil v roce 2005, byl opravě fyzicky přítomen, byť se na ní nijak nepodílel, a neměl tehdy žádné připomínky.

Protože jsem veškerý materiál hradil a práce na něm jsem prováděl také pouze já, je plot mým majetkem. Mezitím se ale naše vztahy dramaticky zhoršily. Nyní při příležitosti nového mapování, které u nás KÚ provádí, byla námi oběma potvrzena hranice mezi pozemky, která ale vede přesně pod plotem a to tak, že betonové sloupky (o rozměrech 15x15cm) jsou na pozemku souseda, dřevěná část (tzv. lígry a plaňky) jsou na mém pozemku. A zde je jádro problému. Soused nyní požaduje, abych celý plot posunul tak, aby nebyly sloupky na jeho pozemku (tedy o šířku sloupku - 15cm! ), protože plot je mým majetkem a nemá na jeho pozemku prý co dělat.   Jakákoliv rozumná domluva s ním je bohužel naprosto nemožná. Navíc vyhrožuje tím, že pokud to neprovedu do jím určeného termínu, plot rozebere a sloupky vytrhá. Mám tedy dvě otázky:
1) Může soused požadovat takovéto posunutí plotu, pokud mu současné uspořádání nezpůsobuje žádnou újmu, omezení ani překážku, plocha obsazená sloupky je v poměru k jeho celkové výměře naprosto zanedbatelná (900 cm2 ku 1150m2) a pro mě představuje značnou zátěž?
2) Pokud ano, může svévolně odstranit plot pokud toto neprovedu do jím stanoveného termínu?
Mnohokrát děkuji za odpověď. S pozdravem Ladislav.

 

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Oprávněnost sousedova požadavku:
Sousedův požadavek na odstranění betonových patek Vašeho plotu z jeho pozemku je dle mého názoru, bohužel pro Vás, zcela oprávněný.
V tomto ohledu je sousedova argumentace logická a v souladu s platnou právní úpravou – je-li plot Vaším majetkem (což mezi Vámi a sousedem není sporné), nemůže být na sousedově pozemku bez jeho souhlasu umístěn. V tomto ohledu není rozhodné, že betonové patky zabírají ve srovnání s velikostí sousedova pozemku pouze zcela zanedbatelnou plochu.
Dle § 1042 občanského zákoníku platí, že:
„Vlastník se může domáhat ochrany proti každému, kdo neprávem do jeho vlastnického práva zasahuje nebo je ruší jinak než tím, že mu věc zadržuje. “
Vzhledem k tomu, že plot jste (v jeho současném umístění) vybudoval v roce 2008, může být zmíněn i § 135c/1 starého Občanského zákoníku, dle něhož platilo, že:
„Zřídí-li někdo stavbu na cizím pozemku, ač na to nemá právo, může soud na návrh vlastníka pozemku rozhodnout, že stavbu je třeba odstranit na náklady toho, kdo stavbu zřídil …“
Proti sousedovu požadavku byste se mohl bránit s poukazem na § 8 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Zjevné zneužití práva nepožívá právní ochrany. “
(jelikož je jasné, že soused sleduje svým požadavkem ne ani tak ochranu vlastního majetku, nýbrž má v úmyslu Vám zkomplikovat život). Osobně se však domnívám, že tento argument by v řízení před soudem spíše nepostačoval.
Teoreticky byste mohl tvrdit i to, že tu část sousedova pozemku, která je zabrána patkami sloupků, jste vydržel (tzn. že tato část sousedova pozemku se stala Vaším vlastnictvím na základě vydržení). V tomto ohledu by však bylo nutné, abyste byl alespoň po dobu deseti let v dobré víře o tom, že plot jste skutečně zbudoval výhradně na Vašem pozemku (což z dotazu nevyplývá).
2/ Svépomocné odstranění plotu sousedem:
Váš soused není v žádném případě oprávněn odstranit Váš plot svépomocí. Podmínky pro svépomocný zásah jsou zakotveny v § 14/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Každý si může přiměřeným způsobem pomoci k svému právu sám, je-li jeho právo ohroženo a je-li zřejmé, že by zásah veřejné moci přišel pozdě. “
Vzhledem k tomu, že Váš plot stojí na stejném místě již přibližně třináct let, nelze rozhodně tvrdit, že zásah veřejné moci (v tomto případě především rozhodnutí soudu či stavebního úřadu o Vaší povinnosti tento plot odstranit) by přišel pozdě (a z tohoto důvodu vzniklo právo Vašeho souseda jednat svépomocně).
Chce-li se Váš soused domoci odstranění plotu, přičemž Vy jeho žádosti dobrovolně nevyhovíte, může se obrátit s žalobou na soud, popřípadě může kontaktovat místně příslušný stavební úřad.
Pakliže by se soused uchýlil ke svépomocnému odstranění Vašeho plotu, poškodil by tím Váš majetek. Proti takovému zásahu je možné se bránit přivoláním Policie ČR, popř. soudní cestou (například vydáním předběžného opatření, na jehož základě by soud Vašemu sousedovi zakázal plot svépomocně odstranit).
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 40/1964 Sb. , Občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.