Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Moje maminka dostala v r. 1998... nabídku koupí bytu, bylo to od jejího zaměstnavatele tehdy Nová Huť Ostrava, byt koupila a asi za 5 let jsme se dozvěděli, že zmíněný byt darovala svému vnukovi Robertu Janovjakovi. Myslím, že šlo o podvod ze strany mojí sestry. V té době pořád za mamkou chodila a přemlouvala ji, ať ten byt napíše na Roberta (jejího syna).

Moje sestra zakázala mojí mamce o tom s kýmkoliv mluvit, takže my, ostatní sourozenci, jsme neměli sebemenší tušení co se děje, a dozvěděli jsme se o tom až když maminka podala žalobu o vrácení daru. Moje maminka neuměla číst a ani psát, tak si myslím, že podepsala něco co nechtěla. Píšou tam, že jí to bylo přečteno a notář se jí zeptal, jestli tomu rozumí. Podle mne moje sestra jí přikázala ať na vše kývne, později jsme se o tom bavili s maminkou a ta mi řekla, že vůbec nerozuměla, co jí ten notář říká. Další co si myslím, že notářský zápis nemůže být platný, protože notář, když se dozvěděl, že maminka neumí číst, tak si měl vyžádat lékařskou zprávu, že maminka je schopná porozumět věci. Maminka podle mne udělala chybu v tom, že podala žalobu o vrácení daru. Měla to podat pro podvod, jinak ten Robert jí vůbec nenavštěvoval a v ničem jí nepomáhal, tak nebyl důvod, aby mu mamka darovala ten byt. Vše to bylo vymyšlené od mojí sestry a teď jde o to, že maminka zemřela 12.5.2021, a její vnuk okamžitě prodal byt za víc jak 1.000.000 Kč. Jsem přesvědčen, že maminka byt darovat nechtěla. My jsme 4 sourozenci a myslím, že jsme tímto způsobem přišli o dědictví, že moje sestra se postarala o to, aby ten byt dostal její syn. Chtěl bych vědět, jestli se s tím dá něco dělat, s pozdravem Daniel.

 

ODPOVĚĎ:
V daném případě se lze teoreticky domáhat neplatnosti převodu z důvodu, že právní jednání nebylo platné, jelikož matka nevěděla, co činí. To by ovšem z její lékařské dokumentace muselo být zjevné, že byla např. v takovém zdravotním stavu, který by odůvodňoval např. omezit její svéprávnost. Pokud by ale bylo prokázáno, že úroveň její mentální vyspělosti nebyla nijak značně narušena, nebyla by žaloba o neplatnost právního jednání úspěšná, neboť za svého života si člověk se svým majetkem může nakládat dle svého uvážení. Jiná varianta řešení bohužel není.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.