Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Můj otec poslední 4 týdny svého života strávil v hospicu. Cca týden před svojí smrtí formou darovací smlouvy převedl spolu se svojí ženou (mou matkou) veškeré nemovitosti na mého bratra. Následně jsem se dozvěděla, že byly převedeny veškeré peníze z jeho účtu buď na účet mého bratra, nebo mé matky nebo vybrány v hotovosti.

Nejsem si jistá, kde peníze skončily. To znamená, že otec ačkoliv během života v rámci SJM nashromáždil určitý movitý, nemovitý a finanční majetek, zemřel jako nemajetný. Dědické řízení ještě nebylo projednáváno. Jediné, co mohlo po otci zbýt, je stavební spoření, které nelze tak rychle vypovědět. Chci se tedy zeptat, zda mám nějakou možnost postavit se proti skutečnostem, které nastaly, a jakou mám šanci, že bych byla úspěšná. Podotýkám, že rodiče neměli důvod majetek ode mě odklonit. Jsem bezúhonná. Mým problémem je jen to, že nebydlím ve stejném městě jako rodiče a bratr, tudíž jsem neměla moc možností je ovlivňovat ve svůj prospěch tak jako můj bratr. Velice Vám děkuji za odpověď. Simona.

 

ODPOVĚĎ:
Otec bohužel za svého života může s majetkem jakkoliv naložit, tedy i převést na jinou osobu. Pokud by se ale podařilo prokázat, že v době darování byl již ve stavu, kdy nebyl zcela schopen rozpoznat následky svého jednání, byla by darovací smlouva neplatná. Pokud máte tedy nějaký důkaz o tom, že byl otec ve špatném stavu, můžete se u soudu domáhat neplatnosti darování bratrovi.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.