Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Obracím se na vás s dotazem ohledně dědictví. Jsme tři sourozenci, kteří zdědili dům v době, kdy jsme byli nezletilé. Momentálně jsme všichni tři dospělí a já s bratrem bychom chtěli dům prodat. S tím nesouhlasí sestra a zároveň nás odmítá vyplatit a vyžaduje od nás příspěvek na opravy domu, na které se vlastníci domu mají ze zákona skládat.

Já nechci být vlastníkem a chci, aby mi můj podíl vyplatila. To ona odmítá. Jak v tomto případě postupovat? Nemám problém s vyplacením v průběhu určitého počtu let, ale ona peníze nemá a dům neprodá. Všichni tři máme na tento dům hlášeno trvalé bydliště. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
V daném případě je pak jediná možnost, podat k soudu žalobu o vypořádání podílového spoluvlastnictví. Soud může rozhodnout třemi možnými způsoby: 1. nemovitost reálně rozdělit (což lze ale pokud nemovitost opravdu dělitelná ze stavebního pohledu je), přikázat do vlastnictví jednomu s povinností ostatní vyplatit nebo prodat nemovitost ve veřejné dražbě. Pokud by soud přikazoval jednomu s povinností ostatní vyplatit, zkoumal by, zda ten, kdo má vyplatit, je skutečně schopen vyplatit, tedy zda je solventní, atd. Pokud by nebyla možnost vyplacení, bude prodáno ve veřejné dražbě a výtěžek rozdělen mezi spoluvlastníky. Veřejná dražba je ovšem nevýhodná, většinou bývá nemovitost prodána pod cenou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.