Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mamka si v létě 2019 koupila dům se svým přítelem. Půl ceny nemovitosti složila v hotovosti, na druhou půlku si vzala úvěr od ČMSS, kde je vedená jako hlavní dlužník a její přítel jako spoludlužník. V katastru nemovitostí je dům napsaný na oba dva. Teď nastala ale situace, kdy se chce máma s přítelem rozejít.

Jak to udělat, aby se dal dům přepsat jen na mámu, tudíž aby mohla posléze dům prodat a splatit úvěr? Ve společné domácnosti spolu nežijí ještě ani rok. Máma by to potřebovala vyřešit "co nejlevněji" jelikož má velké problémy s financemi. Momentálně nevím, jestli bude přítel ochotný se nějak domluvit, ale snad ano. Je nějaká možnost jak toto řešit (zvlášť teď, v době Corona viru)? Nebo nejlépe počkat, až spolu budou bydlet přes rok a pak napsat darovací smlouvu? Předem moc děkuji za odpověď. S pozdravem Laura.

 

ODPOVĚĎ:
Důležité je, jestli úvěr, který si společně vzali, je hypoteční úvěr a zda si peněžní ústav zřídil k nemovitosti zástavu. Pokud ano, tak bez souhlasu banky nelze přítelův podíl přepsat na maminku. Jelikož ale maminka a přítel nejsou příbuznými, museli by v případě darování hradit poměrně vysokou daň. Ideálnější by bylo podíl přepsat formou koupě, ke které se váže také daň, ovšem jen 4%. I když ministryně financí nyní v souvislosti s koronavirem navrhovala tuto daň zrušit, pak by tato varianta byla ještě levnější. Ovšem je třeba začít u souhlasu banky, pokud je vedena jako zástavní dlužník v katastru. Pokud ne, pak její souhlas maminka nepotřebuje a může to vyřešit formou kupní smlouvy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.