Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastním 1/2 podílu chaty a mám předkupní právo. Spoluvlastník mi oznámil, že chce prodat svůj podíl za 400.000 Kč. Několik dnů na to mi spoluvlastník mailem oznámil, že má zájemce na jeho podíl chaty a jako přílohu mi poslal kupní smlouvu, kterou si mezi sebou sepsali. Smlouva není podepsaná ani jedním z nich, není úředně ověřená.

Cena podílu v kupní smlouvě byla už 500.000 Kč. Nevím, zda kupní smlouva, kterou mezi sebou mají musí být podepsaná či nikoliv a zda mi ji musí nějakým způsobem předložit. Neradi bychom o druhou půlku chaty přišli. Mám na nepodepsanou smlouvu nějakým způsobem reagovat nebo mám trvat na tom, aby smlouva byla nejdříve podepsaná a úředně ověřená? Nejsem si jistá, jak by spoluvlastník reagoval na to, že se k nepodepsané smlouvě vyjádříme tak, že ji akceptujeme a podíl koupíme. Mám strach, že spoluvlastník následně cenu opět navýší a bude se to opakovat do nekonečna. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:

Spoluvlastník postupuje zcela v souladu se zákonem. NOZ stanoví že "Předkupníkovi musí být oznámen obsah kupní smlouvy uzavřené s koupěchtivým, kupní smlouva se předloží předkupníkovi (resp. sdělí se mu její podmínky) a pokud nevyužije předkupník své právo ve lhůtě 3 měsíců, je možné převést nemovitost na koupěchtivého." Na uvedenou smlouvu, byť nepodepsanou - podepsaná ani být nemůže, jinak by vyjadřovala vůli ji realizovat a kdokoliv by ji již mohl odnést na katastr nemovitostí, byste tedy měli do tří měsíců reagovat tak, že máte zájem o koupi podílu a za stejnou cenu byste jej měli odkoupit. Pokud by spoluvlastník následně cenu navyšoval, mohli byste předkupního práva nevyužít a následně se domáhat neplatnosti smlouvy převádějící podíl na třetí osobu, pokud byste zjistili, že nakonec prodal za nižší cenu, než po Vás požadoval. Znění takové smlouvy byste zjistili z katastru nemovitostí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.