Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po roce a půl (nyní 3/2020) máme v ruce usnesení od notáře o vyřízení dědictví, ve kterém po svém zesnulém otci dědí veškerý majetek můj nezletilý, 6,5 letý syn. Veškeré záležitosti již máme vyřízené nebo se řeší. Součástí dědictví jsou i dvě vozidla, jedno je osobní automobil s odhadní hodnotou 15.000 Kč a přípojný vozík v hodnotě 10.000 Kč.

Na obojí máme kupce, je to člen rodiny a zaplatí sumu 20.000 Kč za automobil (jeho cena byla vyšší než odhadní) a 10.000 Kč za vozík. Odborné znalecké odhadní posudky nemáme, jsou to čísla, která nám sdělila rodina pozůstalého. To uvedl notář do spisu a z toho i vycházíme my. V tuto chvíli jsme ale zjistili, že k přepisu vozidel nedojde bez rozhodnutí opatrovnického soudu a ti se zase nebudou bavit s fyzickou osobou. Důvodem, proč se obracím na vás je ten, že cena za běžné právní služby by vyrovnala hodnotu obou vozidel. Pro syna se snažíme získat v dědictví co se dá a přijde nám na hlavu postavené, že bychom jeho peníze byli nuceni investovat do právních služeb. Jak máme s prodejem postupovat? Na starost nás má Okresní soud pro Prahu - východ. Moc Vám děkuji za odpověď. S pozdravem, Viola.

 

ODPOVĚĎ:
Otázku schválení soudního jednání za nezletilého syna můžete vyřešit i sami, není zde nutné nijak zásadních právních kroků, které byste nezvládli. Měli byste k soudu jednoduše podat návrh, aby soud za nezletilého syna schválil přepis vozidel. Do návrhu specifikujte jméno, datum narození syna, bydliště a to stejné i u Vás jako zákonného zástupce, dále doložte usnesení od notáře a specifikujte vozidla, o jaká se jedná. Soud Vás pozve na jednání, vyhlásí rozsudek, jímž přepis pravděpodobně schválí a společně s rozsudkem pak jděte na evidenci vozidel a vozidla přepište.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.