Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Investor chce svést dešťovou vodu z jeho 14-ti parcel do odvodňovací otevřené stoky, která vede přes náš pozemek. Dostal v minulosti svolení i od bývalého starosty. Odvodňovací stoku, která je v létě zarostlá, nikdo neudržuje. Nepatří totiž obci ani státu. Není nikde v mapách zanesena.

Investor argumentuje slovy, že musíme strpět a čistit tuto stoku, neboť je stávající, na fotografiích ji lze dohledat už z roku 1959. Tuto stočku si vykopali sedláci, aby jim odváděla hnojůvku na pole a nyní je nevyužitá, myslíte si, že má právo s námi takto jednat? Ještě nemá zkolaudováno, proto jme dali žádost na přešetření situace životnímu prostředí, ale zatím nic neřeší. Budeme vděční za vaši odpověď, děkujeme za vaši bohulibou činnost. Lenka.

 

ODPOVĚĎ:
Kontaktování příslušného vodoprávního úřadu (§ 104/2 vodního zákona) lze považovat za rozhodně správný krok.
Ve Vašem případě je klíčovou otázka, zda je možné předmětnou stoku považovat za vodní dílo ve smyslu § 55/1 písm. e) vodního zákona, tzn. za stavbu k vodohospodářským melioracím, zavlažování a odvodňování pozemků. V úvahu rovněž přichází podřazení stoky pod kategorii staveb k vodohospodářským melioracím pozemků Dle § 56/1 vodního zákona.
Dle § 56/4 vodního zákona platí, že vlastník pozemku, na kterém je umístěna stavba k vodohospodářským melioracím pozemků nebo její část, která souvisí s více pozemky nebo byla zřízena ve veřejném zájmu a která byla vybudována před účinností tohoto zákona, je povinen: a/ strpět stavbu k vodohospodářským melioracím pozemků nebo její část na svém pozemku, b/ užívat pozemek tak, aby neovlivnil negativně funkci stavby k vodohospodářským melioracím pozemků nebo jejich části, c/ ohlašovat vlastníkovi stavby k vodohospodářským melioracím pozemků, případně vodoprávnímu úřadu zjevné závady ve funkci stavby nebo její části, d/ strpět, aby se jeho pozemku užilo v nezbytné míře k údržbě stavby k vodohospodářským melioracím pozemků nebo její části.
Pokud by vznikly pochybnosti o rozsahu povinností či jiných aspektech nakládání se stavbou k vodohospodářským melioracím, je příslušný vodoprávní úřad oprávněn stanovit nové povinnosti vlastníkovi pozemku, na kterém je stavba pro vodohospodářské meliorace umístěna (§ 56/5 vodního zákona).
V případě, že Vámi kontaktovaný vodoprávní úřad dojde k závěru, že stoka je vodním dílem, budete povinna respektovat pravidla dle § 58 a násl. vodního zákona.
Shora uvedené však samozřejmě neznamená, že byste byla povinna strpět jakékoli jednání ze strany investora, v případě, že by Vás objem svedené vody omezoval ve Vašich vlastnických právech k pozemku, bylo by možné uvažovat o obraně prostřednictvím vlastnické (§ 126/1 Občanského zákoníku) či sousedské (§ 127/1 Občanského zákoníku) žalobě, k tomuto závěru by však bylo zapotřebí znát více podrobností.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Je polní stoka vodním dílem?
  • Jaké jsou povinnosti vlastníka pozemku s vodním dílem dle vodního zákona?

 

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.