Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je možné sepsat platnou darovací smlouvu na dary poskytnuté v minulosti, jedná se např. o úvěr na koupi půldomku pro svobodného syna, doplacení hypotéky při koupi jiného RD po uzavření manželství, složení zálohy na koupi nového RD, financování rekonstrukce RD a další finanční částky poskytnuté např. k úhradě splátky hypotéky a jiného dovybavení domácnosti?

Lze u úvěrů přičíst k výši daru i uhrazené úroky? Syn kupoval půldomek za svobodna, byl jediným vlastníkem a splácel hypotéku, pak se oženil, rozhodli se půldomek prodat a koupit RD v jiné části města, já jsem si vzala nový úvěr na doplacení první hypotéky, finanční částku z prodeje půldomku (1.200.000 Kč) investovali do koupi nového RD, a zbytek (1.500.000 Kč) si vzali novou hypotéku, kde jsou již zavázáni oba, syn i snacha a RD je na katastru zapsán v SJM, zbytek peněz z prodeje (cca 500.000 Kč) půldomku použili na první rekonstrukci RD, (výměna oken, elektroinstalace, topení, podlahy, kuchyň atd.) V 2010, kdy novou hypotéku uzavírali, údajně museli být zapsáni na katastru oba manželé. Nyní bohužel manželství pravděpodobně spěje k rozvodu. Musí zúžení SJM provést jen notář, aby bylo právoplatné v případě rozvodu? Lze provést zúžení SJM o investice prokazatelně uhrazené z výlučného vlastnictví syna? Lze snížit SJM o výše popsané dary, musí se zúžením SJM souhlasit i snacha, která do bydlení neinvestovala vůbec nic (je cizinka, byla 10 let na rodičovské dovolené) jen syn byl výdělečně činný, jak postupovat v případě rozvodu, synovi zbývá splácet ještě 900.000 Kč na hypotéku, nechtěl by přijít o RD, na kterém se také dost napracoval i my, a na vyplacení snachy nějakou větší částkou nemá, navíc je už půl roku na nemocenské, zkolaboval došlo u něj k vyhoření, které se zkomplikovalo epileptickými záchvaty, takže asi bude muset změnit i zaměstnání, kde bude mít pravděpodobně i nižší plat a to je také asi důvodem rozvratu manželství. Vím, že je to mnoho otázek, ale nevíme si rady s manželem, jak synovi pomoci a zároveň nechceme ani přijít o vnuky. Děkuji za odpověď a rady, které mi můžete poskytnout. S pozdravem Eva.

 

ODPOVĚĎ:
Zúžení SJM musí být sepsáno veřejnou listinou, tedy pouze u notáře notářským zápisem. Jedná se o dvoustranné právní jednání, musí s ním tedy souhlasit oba manželé. Vše, co bylo do SJM investované z výlučných prostředků jednoho z manželů nebo z peněz, které získal darem, do SJM nespadá a je to tedy chápáno jako vnos do SJM, který se od hodnoty SJM odečte a teprve poté se zbytek dělí na půl. Doporučuji, abyste si sjednali schůzku s advokátem, jejichž seznam najdete na www.advokatikomora.cz nebo navštívili občanskou poradnu, abyste se detailně v případu zorientovali.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.