Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V roce 2019 jsme s manželem koupili zahrádku v obci Brandýsek. Kolem zahrádkářské kolonie je vybudováno oplocení, které je v katastrofálním stavu – rez, díry. Tento plot je, dle jejich prohlášení, ve vlastnictví Českého zahrádkářského svazu (ČZS), ale je vybudován na našem pozemku.

Na jaře bychom chtěli s manželem na naše náklady vybudovat oplocení nové, neboť ČZS opravu nebo vybudování nového plotu v dohledné době neplánuje. Po ČZS nebudeme požadovat proplacení nákladů na vybudování nového oplocení. Chtěli bychom se zeptat, zda je nutný souhlas ČZS k vybudování nového oplocení na našem pozemku. Co všechno nám může ČZS diktovat ohledně této plánované akce? Předsedkyně ČSZ nejedná férově. Dohodnuto s ní bylo, že ač nejsme členy ČZS, budeme na základě dobrovolnosti s manželem hradit poplatek do fondu oprav zahrádkářské kolonie, takto i činíme, ale pouze v rámci zachování dobrých vztahů v kolonii. Načež jsme obdrželi od předsedkyně dopis, že poplatek musíme uhradit, neboť užíváme jejich část oplocení, které ale neplní svou funkci, neboť je v dezolátním stavu. Na pozemek lezou cizí psi, je děravé, rezavé a bortí se. S předsedkyní ČZS řešíme dále problém s podpisem „Smlouvy o správě zahrádkové osady“ (zasíláme opět v příloze), kterou z naší strany odmítáme podepsat, neboť se domníváme, že povinnost ji podepsat pro nás nevyplývá z žádného zákona a ani ze stanov ČZS, neboť s manželem nejsme jeho členy. Poraďte nám, prosím, do jaké míry se můžeme nechat usurpovat předsedkyní a co všechno nám může diktovat ve věcech popsaných výše. Děkujeme.

 

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Vybudování nového oplocení:
Svépomocné odstranění stávajícího oplocení Vám nelze doporučit, neboť se jedná o cizí majetek.
Přestože je toto oplocení zřízeno na Vašem pozemku, neznamená to automaticky, že by byl takový stav protiprávní. V tomto ohledu je nutné zkoumat, zda bylo toto oplocení vybudováno se souhlasem tehdejšího vlastníka Vašeho pozemku (tzn. zda jde o oprávněnou cizí stavbu na Vašem pozemku). Může se tak jednat o určitý historický stav, který Vám musel být znám již při zakoupení pozemku, a který jste nuceni snášet (neboť může jít o stavbu zřízenou zcela oprávněně).
Nové oplocení můžete samozřejmě zřídit na svém pozemku v těsné blízkosti toho stávajícího (a osudy stávajícího oplocení se pak již nebudete muset zajímat).
Rozhodnete-li se zřídit nové oplocení, upozorňuji, že rovněž oplocení je stavbou a za splnění některých podmínek je k jeho zřízení zapotřebí příslušné přivolení stavebního úřadu.
Konkrétně dle § 79/2 písm. f) ve spojení s § 103/1 písm. a) stavebního zákona platí, že oplocení, které:
- je do výšky 2 m,
- nehraničí s veřejně přístupnými pozemními komunikacemi nebo s veřejným prostranstvím,
- se nachází v zastavěném území či v zastavitelné ploše  může být zřízeno ve „volném režimu“ (tedy bez nutnosti získávat jakékoli přivolení stavebního úřadu). Pro úplnost upozorňuji, že aby mohlo být oplocení zřízeno ve „volném režimu“, musí být splněny všechny tři výše vyjmenované podmínky současně (nepostačí tedy pouze některé z nich).
Pokud by některá z výše vyjmenovaných podmínek splněna nebyla, bylo by nutné získat od stavebního úřadu územní souhlas (jak to vyplývá z § 96/1 písm. a) ve spojení s § 103/1 písm. e) bodem 14. stavebního zákona).
2/ Hrazení poplatku do fondu oprav:
Nejste-li členy zahrádkářského svazu, nejste samozřejmě povinni hradit této právnické osobě žádné poplatky. Argumentace užíváním části stávajícího oplocení je absurdní a nemůže na výše uvedeném ničeho změnit.
Co se týče tvrzení, že užíváte část stávajícího oplocení, doporučuji Vám, abyste se obrátili na zahrádkářský svaz s písemným prohlášením, že předmětnou část stávajícího oplocení neužíváte a užívat nehodláte (resp. o jeho užívání nestojíte). Sám pojem "užívání oplocení" působí téměř protismyslně, zadruhé je pak nutné si uvědomit, že není dost dobře možné užívat oplocení, které je v havarijním stavu a neplní svůj základní účel. V písemném prohlášení můžete zahrádkářský svaz vyzvat k odstranění stávajícího oplocení kolem Vašeho pozemku s tím, že jste připraveni ho ihned nahradit oplocením vlastním. V tomto vyjádření můžete rovněž prohlásit, že toto oplocení považujete za stavbu na cizím pozemku a jste připraveni se domáhat jeho odstranění právní cestou (byť se může jednat o pouhé bluffování). Zahrádkářský svaz můžete také upozornit na fakt, že v důsledku špatného stavu oplocení Vám vzniká újma, jejíž náhrady se můžete po zahrádkářském svazu domáhat (i zde se může jednat spíše o bluffování).
Jeden podepsaný stejnopis vyjádření si ponechte, druhý doručte zahrádkářskému svazu prokazatelným způsobem (tedy osobně oproti podpisu či za přítomnosti svědka, doporučenou poštovní zásilkou, popř. prostřednictvím e-mailu).
3/ Podpis smlouvy o správě společných zařízení:
K podpisu Vám vnucované dohody nejste v žádném případě povinni. Podepisovat smlouvu (jejíž předmět dalece přesahuje pouhé oplocení) jen proto, že kolem Vašeho pozemku existuje Vámi trpěné oplocení, není opravdu nutné.
_____________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.