Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem spoluvlastníkem ideální 1/3 pozemku, na kterém se bude budovat přístupová cesta ke stavebním pozemkům ostatních dvou spolumajitelů. Toto je pro ně jediná přístupová cesta na jejich stavební pozemky a tato cesta jinam nepovede. Přístup na ni tedy bude pouze z obecní komunikace z jedné strany a z jejich stavebních pozemků z druhé.

Já mám na svůj stavební pozemek přístup z obecní komunikace a mám tento pozemek od pozemku s vytvářenou přístupovou cestou oddělen plotem. Můj dotaz zní, jestli mám nějakou zákonnou povinnost podílet se na budování této cesty (zejména finančně). V případě, že nikoliv, mohu na ni mít poté přístup? Např. pro občasné zaparkování auta – její šíře to umožňuje. Svého 1/3 spoluvlastnictví pozemku se nechci vzdát. Děkuji za odpověď a s pozdravem Vladimír.

 

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že v tomto případě se pohybujete v oblasti soukromého práva, je možné de facto všechno (samozřejmě s jistou nadsázkou), na čem se se zbývajícími spoluvlastníky dohodnete.
Je proto možné, abyste se zbývajícími spoluvlastníky uzavřel dohodu (doporučuji písemně), v jejímž rámci sjednáte, že souhlasíte s vybudováním příjezdové cesty přes spoluvlastněný pozemek a zároveň bude v dohodě uvedeno, že náklady na vybudování této příjezdové cesty ponesou pouze zbývající spoluvlastníci (neboť tato cesta bude sloužit výhradně jim). Stejný mechanismus je vhodné dohodnout rovněž pro eventuální budoucí náklady na opravy této cesty apod.
V rámci výše uvedené dohody je pak samozřejmě možné sjednat rovněž Vaše oprávnění na této cestě občas parkovat.
Nebudou-li zbývající spoluvlastníci k uzavření takové dohody ochotni a budou naopak očekávat, že se budete na vybudování příjezdové cesty finančně podílet, dejte mi, prosím, vědět – vyjádřil bych se k otázce, zda můžete být zbývajícími spoluvlastníky k něčemu takovému nucen či nikoli.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.