Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Darovací smlouvou snacha získala nemovitost, aniž by věděla, že byla s někým sepsána nájemní smlouva na dobu neurčitou i s trvalým bydlištěm. Snacha je už zapsaná v katastru nemovitostí ČR a chtěla by nájemní smlouvu i trvalé bydliště dotyčného zrušit. Nikdy tam dotyčný ani nebydlel a ani neplatil žádné měsíční poplatky.

Nájemní smlouvu neviděla a ani nezná její obsah. Nemá na něj kontakt, člověka vůbec nezná. Tyto informace dostala až při návštěvě magistrátu. Co v takovém případě dělat? Strýc, který zmíněnou nemovitost daroval byl totiž v takovém zdravotním stavu, že asi vůbec nevěděl, co podepisuje. Ale to už teď ani nelze dokázat, protože zemřel. Tento stav byl zhruba od poloviny roku 2019. V nemovitosti bydlela neznámá osoba (údajně matka nájemce), ale bez jakékoliv smlouvy. Prostě třetí osoba. O ní snacha nebyla vůbec informována a po nabytí účinnosti zápisu do katastru nového majitele bylo učiněno několik pokusů tuto třetí osobu z nemovitosti vykázat. Až za asistence policie ČR. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je snacha vlastníkem nemovitosti, v níž má nájemní smlouvu uzavřenu nějaká osoba, která nájem neplatí a ani v bytě nebydlí, měla by snacha pouze formálně nájemníkovi odeslat okamžitou výpověď z nájmu. Nájemní smlouvu by bylo dobré získat. Pokud se ale nájemce nehlásí a nájem nehradí, může se snacha tvářit, že o nájmu vůbec nevěděla a pokud by se onen nájemce objevil, nechť prokáže on, že k bytu vůbec měl nájemní smlouvu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.