Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupil jsem pozemek vedený v katastru nemovitostí ČR, tedy KN jako trvalý travní porost. Zjistil jsem, že pod pozemkem vede funkční elektrický kabel z obce z trafostanice pro vzdálenou chatu. Stáří kabelu je údajně cca. 20 let (2000-2020). Na mapách energetiků tento kabel taky není zaznačen.

Na pozemku nemám žádné břemeno a kabel mi technicky vadí. Můžu žádat po vlastníkovi kabelu nájemné nebo ho vyzvat k odstranění. Pokud půjdu na stavební úřad mohou mě ten kabel dát příkazem jako "břemeno"? To bych ale nechtěl. Děkuji za další rady.  

 

ODPOVĚĎ:

Věcné břemeno lze bez souhlasu jedné ze stran zřídit pouze soudně, stavební úřad Vám nic příkazem dát nemůže. Pokud vyzvete vlastníka kabelu k hrazení nájmu nebo odstranění, bude se vlastník pravděpodobně bránit právě návrhem k soudu na zřízení věcného břemene. Soud by pak posuzoval, zda je vedení ve veřejném zájmu a pokud ano, věcné břemeno by zřídil, pravděpodobně úplatně.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Kabel na soukromém pozemku nezapsaný v katastru nemovitostí a bez věcného břemene - může chtít majitel pozemku překládku od majitele kabelu?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.