Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych poradit ve věci placení inkasa. Bydlíme v rodinném domě, kterého jsou majiteli jedné ideální poloviny můj manžel a druhé ideální poloviny jeho syn. Veškeré platby (zálohy plynové topení, elektřina, voda) dělíme třema (manžel, já a manželův syn). 2017-2019 si syn našel přítelkyni, která i přes náš zákaz bydlí společně se synem.

Chodí ještě do školy (bydlí u něho od 16 let) a někdy zajede k rodičům, kteří se o ni nezajímají. Syn za ní nechce platit žádný příspěvek na inkaso a tak holka bydlí zadarmo. My platíme s manželem 2/3 a syn 1/3, tudíž platíme více, tzn. i za jeho holku. Navrhovali jsme synovi (jelikož už pracuje), aby se veškeré platby dělily dvěma, protože jsou dva majitelé nemovitosti, syn nesouhlasí. Nechce platit polovinu. Máme na takovéto dělení nárok, je to po právní stránce správné. Děkuji Veronika

 

ODPOVĚĎ:
Pokud jsou manžel a jeho syn podílovými spoluvlastníky každý o vel. id. 1/2, měl by každý z nich hradit inkaso odpovídající jeho podílu, tedy každý polovinu. Pokud se nedomluvíte, doporučila bych zvážit buď nemovitost rozdělit na bytové jednotky, kdy by každý odpovídal za svou jednotku a vůbec byste to tak neměli provázané nebo podat k soudu žalobu o vypořádání podílového spoluvlastnictví a buď si dům nechat a syna vyplatit nebo naopak požadovat vyplacení a nechat dům synovi. Pokud jsou takového dohady, při právním řešení nebude nikdy žádná strana zcela spokojená.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.