Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mezi mým a sousedovým pozemkem je na hranici asi 1 metr výškového rozdílu. Tento rozdíl je ukončen kamennou zídkou, která se pomalu hroutí. A na ní je postaven plot. Soused po mě vyžaduje její opravu. Nemovitost vlastním 2009-2019. Nevím, kdo byl původním stavitelem a jak tento výškový rozdíl, ve svažitém terénu na kterém obě nemovitosti stojí, vznikl.

Je nějak uzákoněno, čí je tato zídka nebo se jedná o tzv. rozhradu a je společným vlastnictvím? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:

Pakliže předmětná zídka kopíruje hranici mezi Vaším a sousedovým pozemkem, mohla by skutečně představovat (společně s plotem, který je na ní vybudován) tzv. rozhradu.
Co se týče vlastnictví této zídky, je zapotřebí vycházet z § 1024/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Má se za to, že ploty, zdi, meze, strouhy a jiné podobné přirozené nebo umělé rozhrady mezi sousedními pozemky jsou společné. “
Sousloví „má se za to“, kterým je toto ustanovení občanského zákoníku uvozeno, znamená, že se jedná o tzv. vyvratitelnou právní domněnku. To znamená, že pravidlo uvedené v tomto ustanovení (tedy spoluvlastnictví rozhrady) platí pouze tehdy, není-li prokázáno něco jiného.
Primárně je tedy zapotřebí zkoumat, kdo je vlastníkem předmětné zídky. Až ve chvíli, kdy by se vlastnictví nepodařilo určit, nastoupila by předmětná právní domněnka a na zídku by se hledělo jako na společnou.
Vlastníkem zídky je samozřejmě ten, kdo tuto zídku vybudoval, resp. ten, kdo tuto výstavbu financoval. Vlastníkem zídky je dále ten, na koho bylo vlastnické právo následně převedeno (darování, prodej).
Byla-li předmětná zídka vybudována bývalým vlastníkem Vašeho pozemku, lze předpokládat, 1/ že se stal jejím vlastníkem a 2/ že toto vlastnické právo na Vás následně převedl (spolu s vlastnickým právem k pozemku).
V tomto ohledu se můžete informovat u původního vlastníka Vašeho pozemku, popř. u sousedů, kteří by mohli pamatovat, kdo předmětnou zídku vybudoval. Zjistíte-li tímto způsobem, že zídka skutečně patřila bývalému vlastníkovi Vašeho pozemku, stal jste se koupí pozemku rovněž vlastníkem zídky.
Vyjde-li najevo, že jste vlastníkem předmětné zídky, bude dále aplikovatelný § 1026 občanského zákoníku. Dle tohoto ustanovení platí, že:
„Vlastník není povinen znovu postavit rozpadlou zeď, plot nebo obnovit jinou rozhradu, musí ji však udržovat v dobrém stavu, hrozí-li následkem jejího poškození sousedovi škoda. Dojde-li však k  takovému narušení rozhrady, že hrozí, že se hranice mezi pozemky stane neznatelná, má každý soused právo požadovat opravu nebo obnovení rozhrady. “
K opravě rozpadající se zídky tedy budete povinen pouze tehdy:
- pokud by sousedovi mohla v této souvislosti hrozit škoda,
- pokud by se hranice pozemků mohla v důsledku rozpadu zídky stát neznatelnou (to samozřejmě nehrozí, je-li hranice mezi pozemky dána metrovým výškovým rozdílem).
_____________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.