Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Syn si pořídil se svou přítelkyní 2016 dům na hypotéku za 3.000.000 Kč. V katastru nemovitostí jsou uvedeni oba jako vlastníci, ale dva úvěry splácí jen syn, protože měl vysoké příjmy a bance to stačilo. Jeho přítelkyně mu přispívala tři roky částkou 5.000 Kč na splátky, které jsou 10.000 Kč měsíčně.

Nedávno se s ním rozešla a požaduje po něm 300.000 Kč. Nikdo nechápe, kde k této částce přišla, když hypotéku bude dál platit jen můj syn a ona vlastně investovala do splátek 180.000 Kč. Na chodu domácnosti se podíleli oba stejným dílem. Jak se rozejít, aby bylo vše v pořádku? Může požadovat tato bývalá přítelkyně polovinu tržní hodnoty domu, když tento není splacen a hypotéku má pouze můj syn? Děkuji a přeji hezký den! Ivo

 

ODPOVĚĎ:

Jelikož je dům v podílovém spoluvlastnictví, má přítelkyně právo žádat částku odpovídající tržní hodnotě poloviny nemovitosti. Syn ale může po přítelkyni žádat vše, co do domu již ve splátkách investoval a ona samozřejmě zase po něm. Jelikož je ale zastaven celý dům, mělo by se postupovat tak, že zbývající neuhrazená část hypotéky by měla být odečtena od tržní hodnoty nemovitosti, na zbývající částku započíst investice každého z partnerů a takovou částkou by pak měl syn přítelkyni vyplatit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.