Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 2.50 (2 hlasů)

2006 jsem v dědickém řízení, po rodičích nabyl vlastnictví k pozemku. Katastr nemovitostí byl v té době krátce po obnově (digitalizaci) operátu. Žiji trvale jinde, ale pozemek prozatím pravidelně využívám k sezónní rekreaci s pozdějším výhledem na trvalé bydlení. Přes můj pozemek protéká také potok a menší část pozemku (ca. 200 m2) je za ním.

Do této plochy zasahuje z malé části sousedovo hospodářské stavení (postaveno v druhé polovině minulého století), které je v katastrální mapě zakresleno, ale není zapsáno jako budova na pozemku. Vzhledem k rekreačnímu využití pozemku jsem v průběhu let příliš neřešil to, že si manžel sousedky na mou část za potokem něco odložil, zaparkoval auto atp. Později však začal v hospodářském stavení podnikat (tesařství), stavebně ho upravil a postupem let expandoval téměř do celé části mého pozemku za potokem. 2019 jsem se rozhodl udělat v celé věci jasno a nechal protokolárně vytyčit hranice pozemku. Vytyčení potvrdilo hranice tak, jak již dříve byly zapsány v katastru v 2006 (po digitalizaci). Sousedka ani nikdo jiný neměl k protokolu při vyměření ani v odvolací lhůtě žádné připomínky. Po ověření byl zaslán jak mě, tak všem ostatním sousedním vlastníkům. Když jsem osobně navštívil majitelku s tím, aby složené dřevo a zaparkovaná auta přemístili na svůj, z mého pohledu dostatečně velký pozemek, že bych hranici oplotil dle vytyčení s respektem k již postavené části hospodářského stavení, tak odmítla s odkazem na špatně vyměřenou hranici, kterou prý prošetřuje na katastru a bude chtít její opravu. A i kdyby byla správně, tak pozemek je stejně vydržený, protože oni ho užívají podle starých map a místních zvyklostí po potok. Tedy, že užívají v dobré víře. A vůbec, že ho nutně potřebují pro podnikání a případné opravy domu. Zajímalo by mne, zda v případě hospodářského stavení půjde o přestavek (cca. 20m2 stavení ku 820m2 mého pozemku). Zda-li by část pozemku mohla být již vydržená. Část starého plotu nacházejícího se cele na pozemku mém soused nastavil směrem k hospodářskému stavení tak, že se na tuto část nedostanu. Mohla by se tato část stát součástí přestavku?

 

ODPOVĚĎ:
Zákon nikde nevymezuje, kolik m2 je u přestavku třeba vzhledem k celé stavbě. Bližší vymezení je tak ponecháno na rozhodovací praxi soudů. Bude-li přestavkem dotčena větší než malá část cizího pozemku, ustanovení o přestavku nebude možné aplikovat a věc se bude posuzovat dle ustanovení § 1084 až § 1086 o neoprávněné stavbě. Také otázka vydržení je v tomto případě sporná, nicméně pokud z katastru jasně hranice vyplývaly od roku 2006, mám za to, že sousedé by vydržení neprokázali. Pokud soused postavil plot tak, že Vám zamezil v přístupu na Váš pozemek, měl by především plot odstranit. Pokud se v daném případě se sousedem nedohodnete, jedná se v tomto případě o výkladovou otázku a měl by ji posoudit soud.   :

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.