Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

9 let jsme žili s bývalou přítelkyní ve společné domácnosti, 11/2018 se odstěhovala našeho 7 letého syna máme ve střídavé péči. Ještě za společného soužití jsme se domluvili, že založíme stavební spoření s účelem spoření financí pro našeho syna, ale stavební spoření jsme založili na přítelkyni s tím, že se peníze po ukončení použijí na další spoření pro našeho syna.

Na účet stavebního spoření jsem převáděl peníze jenom já ze svých finančních prostředků. Po rozchodu jsem přestal posílat měsíční vklady. Trval jsem na tom, aby se stavební spoření darovaly synovi. Přes rok mi byly kladeny všemožné podmínky, k přepsání a teď bývalá partnerka otevřeně přiznává, že peníze na našeho syna nepřepíše, že má v úmyslu si je ponechat pro svoje účely. Je nějaká šance soudně požadovat darování peněz ze spořícího účtu matky dítěte na společného syna?

 

ODPOVĚĎ:
Právní kvalifikace je v daném případě taková, že se jednalo o peníze, které jste hradil Vy. Jelikož se nejedná o SJM, neboť jste nebyli manželé, můžete se peněz domáhat zpět s odůvodněním, že měly být darovány synovi, jsou to stále Vaše peníze, a můžete se jich po bývalé přítelkyni domáhat zpět formou žaloby o vydání bezdůvodného obohacení. Tedy ne se domáhat daru na syna, ale vrácení zpět Vám a Vy následně můžete darovat synovi.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.