Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám na Vás dotaz ohledně darování. Můj bratr a jeho manželka vlastní rozestavěný domek ve SJM. Domluvili se s naším otcem, že mi tuto nemovitost darují a na oplátku jim otec daruje jinou nemovitost. Darovaní použijeme kvůli osvobození od daně, což by mělo platit i ze strany mé švagrové (přímá linie podle "švagrovství").

Bohužel poslední dobou s bratrem nemáme nejlepší vztah, je psychicky nevyrovnaný a tak nevíme, co od něj čekat. Proto se darování obávám, abych nedostavěla a nebydlela v domě, který mi může on nebo jejich děti sebrat v rámci vrácení daru. Možnosti odvolání daru pro nevděk se neobávám, ale nejsem si jista odvolání pro nouzi, například, kdyby bratr nechodil do práce, zanedbával děti apod. Tzn. musí jít o nezaviněnou nouzi (např. vážná chronická nemoc, neočekávaný úraz s trvalými následky - např. imobilitou) nebo i účelovou, kterou může bratr ovlivnit (např. nehledá si práci)? Myslíte, že taková situace může nastat, nebo máte nějaké případy z praxe, kde by takto došlo k odvolání daru? Děkuji.  

 

ODPOVĚĎ:
U odvolání daru pro nouzi je třeba detailně důkazně zkoumat, zda a proč nouze nastala. Samozřejmě nikdy nelze na 100% ujistit, že k takové situaci nedojde a u soudu se neocitnete. Tam pak vždy záleží na mnoha faktorech, soudní rozhodnutí je vždy výsledkem podrobného dokazování. Nouze by měla být vždy pouze nezaviněná, vlivem zdravotního stavu, neochotou pomoct ze strany rodiny, apod...Zda jste ochotna podstoupit jisté riziko, je bohužel pouze na Vašem rozhodnutí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.