Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

2016 jsme zakoupili pozemek 120/1 v katastru obce Kosičky, okres Hradec Králové s množstvím "zbytků" po předchozích stavbách a všeho možného stavebního odpadu. Po získání pozemku jsme ještě přikoupili od obce navazující pozemek 62/12, při jeho zaměřování godetem jsme byli upozorněni, že hranice pozemku směrem na západ k pozemku 121 a 122/1 je přeplotována a to ve značném rozsahu v náš neprospěch.

Nicméně v době odkupu byla hranice pozemku nepřístupná pro přesnější zaměření. 2019 po odklízení povrchového znečištění došlo k předběžnému "neoficiálnímu" určení hranice pozemku geodetem. O zaměření a pozici hranice jsme neprodleně informovali majitele sousedního pozemku pana H. a poskytli mu situační plánek. Pana H. jsme informovali o tom, že hodláme provést vyklizení pozemku s pomocí techniky a zároveň odstranit bortící se cihlové torzo zbylé po budově a navazující plot zřejmě zasahující na náš pozemek. Navrhli jsme mu, ať nám dá návrh jak řešit nastalou situaci ke spokojenosti obou stran. Prvotní reakce byla ať si vše zbouráme jak chceme, nicméně 30.10.2019 jsme od něj obdrželi podivný dopis - vizte příloha. Na jeho písemné sdělení jsme po poradě s geodetem odpověděli. Část fyzické bariéry mimo hranici pozemků je tvořena cihlovou stěnou v havarijním stavu, která byla součástí dávno zbourané stavby. Na tuto bývalou zadní stěnu budovy došlo předchozím majitelem nemovitosti pana H. k navázání plotem tím došlo k zabránění přístupu za "budovu" na náš pozemek a zabrání části našeho pozemku plotem. Stejným způsobem došlo ještě k využívání našeho pozemku předzahrádkou vybudovanou maminkou pana H. , která zabírá část našeho pozemku – zde nejsou žádné stavby jen “roští” tvořící hranici. Jak postupovat v souladu s právem v této situaci? Hrozí nám nějaký postih, když provedeme vyklizení pozemku včetně cihlového torza zadní stěny "budovy" a navazujícího plotu? Obě "věci" jsou evidentně a neoddiskutovatelně na našem pozemku. Panu H. současný stav, kdy nyní již neoddiskutovatelně vědomě využívá náš pozemek naprosto vyhovuje a nemá žádný zájem na tomto stavu cokoliv měnit. Zároveň trvá na zachování fyzické bariéry bránící nám k přístupu a užívání našeho pozemku a zpochybňuje havarijní stav cihlové části bariéry, kterou chceme odstranit stejně jako plot omezující nás k přístupu na náš pozemek. Rádi bychom využívali pozemek, za který jsme zaplatili kupní cenu včetně daně a platíme daň z vlastnictví. Odprodej pozemku panu H. pro nás není preferovaným řešením, dle informací po vesnici víme, že peněz nemají nazbyt proto od něj nikdy o odkupu nepadla ani zmínka. Děkuji, Aleš.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud se jedná o odstranění staveb, které jsou na Vašem pozemku, jste oprávněni je odstranit. Naopak by mohlo dojít k situaci, že se po vás ještě soused bude domáhat nějaké škody, ke které by mohlo dojít např. tím, že se bude kolem torza zdi pohybovat a něco na něj spadne. Doporučuji tedy pro klid sousedovi jen stručně oznámit, že budete zeď odstraňovat a sdělit mu termín. On nemá právo se k tomu jakkoliv vyjadřovat či si klást podmínky.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.