Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Vlastním chatu, ke které vede cesta, ale není v mém vlastnictví. Tu cestu (je to spíše louka) vlastní církev. Já jsem písemně uzavřela dohodu, že jí můžu užívat a za to se o cestu "louku" budu starat, sekat, udržovat. Teď nastala situace, že by vedle mojí chaty měly postavit další dvě chaty. Takže hrozí, že by to církev mohla prodat budoucím sousedům.

Dotaz: mohlo by se stát, že by mě potom na můj pozemek nemuseli pustit? Že by mi zatarasili příjezdovou cestu? Nebo mi musí zpřístupnit vstup na můj pozemek? Mám si nechat zřídit věcné břemeno dohodou s církví nebo soudně? Je to totiž jediná přístupová cesta. Děkuji Stela.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud se jedná o jedinou přístupovou cestu, i nový majitel Vás přes ni na Váš pozemek s chatou pustit musí. Pokud by cestu zatarasil, domůžete se vstupu soudně. Soudní řízení ale bývá mnohdy zdlouhavé a stresující, i když se dá očekávat pozitivní výsledek, proto bych doporučila již nyní vstoupit v jednání s církví a zřídit věcné břemeno smlouvou co nejdříve.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.