Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žijeme na malé vesnici máme dvougenerační dům. Žijeme s přítelovými rodiči, dům i zahrada je přítele. Oni tu mají věcné břemeno. Vedle našeho domu se nachází zahrada a dům, který patří rodičům přítele jenže není obyvatelný a slouží jako úschovna různých věci a žijí zde hospodářská zvířata, která patří jim.

Dcera mi utekla z naší zahrady a šla k druhému domu, kde byla před zavřenými vraty napadena psem, který patří rodičům přítele. Dítě má pohmožděnou a zašívanou tvář vše mám potvrzené od doktora. Na vratech nemají upozornění, že na zahradě je pes. Po hádce s přítelovými rodiči mi řekli, že neví co by měli dělat se psem. Pes už napadl člověka několikrát, ale není to doložitelné. Napadl mě 2017 taháním za vlasy, přítele chytil za ruku, malé díě od sousedů kousl do prstu a tchána napadl kousnutím do hrudníku, ruky a napadl i tetu přítele. Máme 2 malé děti a po tomto posledním napadení se bojím že bude hůř a hůř. Psa berou jako chudáčka a hrdinu, který zakousává a chytá krysy. My jsme ti špatní. Pes má podhrabaný na několika místech plot a občas se nečekaně objeví na naší zahradě. Nic s tím nikdo nedělá. Vůbec nevím jak si mám poradit, aby se nestalo něco horšího?   Další věc je ohledně soužití. Jelikož tu rodiče přítele mají věcné břemeno a máme k užívání společné prostory třeba půdu, přes kterou se jde přes náš byt. Když odjedeme tchýně chodí přímo do našeho bytu, kuchyně, otevírá lednici a chodí sem vyloženě koukat, kde co jak mám, co jsem vařila atd. Někdy se stane, když se pohybuji venku, tchýně nebo tchán mi někdy odvedou dceru ke druhému baráku a ja ji tu hledám, běhám a nemohu ji najít, jelikož mi ani neřeknou že si ji berou. Prostě najednou dítě zmizí. Kolikrát ji vezmou do vesnice a já se to dozvím od druhého až když už jsou pryč. Co mám dělat? Děkuji a přeji hezký den Sandra.

 

ODPOVĚĎ:
Co se týká psa, můžete je vyzvat, aby zabezpečili, že pes nebude vnikat na Váš pozemek. Nejvhodnější bude užít písemnou formu, aby bylo doloženo, že tato výzva se uskutečnila. Pokud by na toto nereagovali, můžete se tohoto domáhat soudní cestou.
V případě Vašeho druhého dotazu prostudujte smlouvu, kterou bylo zřízeno věcné břemeno, jak přesně je vymezeno jejich právo užívat společné prostory, zda jsou zde nějaké omezení apod. Dále je opět můžete písemně vyzvat, aby tuto smlouvu dodržovali, tedy aby opravdu přístup přes Váš byt používali k tomu, když se potřebují dostat do společných prostor (půda), i zde, pokud by na toto nebylo reagováno, lze se domáhat soudní cestou.
Pokud byste s rozhodla vše řešit soudní cestou, doporučuji obrátit se na některého advokáta, aby Vás v řízení zastupoval. Kontakt naleznete zde: www.advokatikomora.cz.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.