Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

2012 jsme darovali synovi chatu, kterou jsme s manželem v roce 1974-78 postavili svépomocí a na vlastní náklady. Měli jsme v plánu, že ji po nás zdědí. Dcera dostala domek po rodičích. Byli by vyrovnaní. Synova rodina se rozrostla a stávající prostory chaty byly malé. Syn žil v Praze, na chatu přijížděl jen několikrát do roka.

Rozhodl se pro rekonstrukci (nástavbu patra) bohužel s naším souhlasem. Náklady se vyšplhaly vysoko, a tak nás požádal, abychom chatu přepsali na něho, protože všechno financoval. Vznikla darovací smlouva, ve které údajně nesmělo být věcné břemeno užívání, protože měl v úmyslu ji využít k podnikání ve své firmě. Ústně vznikla pouze dohoda, že budeme dále chatu užívat a budeme fungovat jako správci. Takto to fungovalo až do července 2019. Syn již dříve měl problémy s alkoholem a léčbu odmítal a odmítá doposud ale problémy narůstaly. Přišel o rodinu i o práci. Ohlásily se zdravotní problémy. Alkoholismus mění jeho osobnost a vztahy s rodinou a přáteli. Aby neplatil v Praze vysoké nájemné odstěhoval se na chatu. A tím začalo peklo. Nejenže ji už nemůžeme užívat, protože „chata je jeho a každý bude bydlet ve svém“ jak nám řekl, ale pije denně doma neúměrné množství převážně tvrdého alkoholu. Nepořádek je uvnitř i venku, všude vypité lahve, nestará se ani o pozemek, neseče trávu, nezalévá, jen pije. Samozřejmě i nás častuje nevybíravými slovy. Je to sice v opilosti, ale i tak to bolí. Přitom my rodiče jsme byli těmi, kteří mu v nesnázích v důsledku pití a zdravotních problémů (epileptické záchvaty při abstinování, kdy už nemůže pít, hospitalizace) jezdili 300km do Prahy pomoci, když mu bylo nejhůře. Pije v takových cyklech, kdy 14 dní až 3 týdny pije a potom se z toho týden dostává a pak po několika dnech střízlivosti znovu začne pít. Bohužel má dostatek vydělaných peněz, takže změna k abstinenci bez vlastní vůle nehrozí a dá se předpokládat, že devastace bude pokračovat. A nakonec náš dotaz: Je pro nás nějaká šance pro zpětvzetí darované nemovitosti? Děkujeme za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:

Pokud by bylo prokázáno, že se se k Vám syn chová hrubě, a to v takové intenzitě, že tím porušuje dobré mravy, můžete od něj dar žádat zpět, pokud nevrátí dobrovolně, tak žalobou u soudu. Jeho jednání je skutečně neslušné, ale pro vrácení daru je třeba, aby bylo silně negativní i vůči osobám dárců.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.