Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

09/2015 jsme koupili pozemek pro stavbu RD v dobré víře, že je všechno v pořádku. Při zahájení stavby 2017, kdy jsme nechali udělat znovu výměr parcely, jsme zjistili, že kus našeho pozemku je u souseda za plotem. Písemně jsme ho žádali několikrát o dohodu, ale jen poslal dopis, kde tvrdí, že nic řešit nehodlá, protože pozemek je jejich - pozemek je vydržený.

Už nekomunikuje. Myslíme, že je nutné udat přesné hranice pozemku pro naše děti. Také nechceme platit daň z nemovitost za něco, co má v užívání neoprávněně náš soused. Koupili jsme v dobré víře. Ale prý to v tomto stavu zdědili už dávno po dědovi a také užívají v dobré víře (prý). Je možné dědit něco, co jim nepatří? Neměli povinnost přesného zaměření pro dědické řízení? Co dělat, abychom situaci změnili?

 

ODPOVĚĎ:

Bohužel v daném případě skutečně mohlo dojít k situaci, kdy sousedi kus pozemku vydrželi. Určení vydržení by se ale museli domáhat soudně. Povinnost zaměření dědické řízení neukládá. Nyní tedy máte právo činit všechny kroky k tomu, aby byl pozemek až za Vaším plotem, tedy např. posunout plot. Pokud by se soused chtěl bránit, musel by podat onu žalobu o vydržení, nyní se ale můžete chovat tak, jako by byla část pozemku Vaše, tedy bez dalšího si onu část pozemku oplotit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.