Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chci si vzít hypotéku na dům. Banka zjistila, že pozemek pod komunikací před domem vlastní soukromá osoba. Tato cesta je užívaná více jak 25 let námi. Banka nyní potřebuje věcné břemeno - právo chůze a jízdy nebo vyjádření silničního správního úřadu o zařazení parcely komunikace do pasportu veřejných komunikací.

Event. si máme vyřídit vydržení po 25 letech užívání. Pan Starosta v obci chce tuto situaci řešit tak, aby pozemek přešel pod obec. Jaké jsou možnosti tohoto převodu, máme obavy z problému ze strany majitele. Dočetl jsem se o možnosti vydržení pozemku. je možné toto uplatnit v našem případě? Jedná se o pozemek 1268/3 v obci Ostrožská Lhota. Děkuji Erik.

 

ODPOVĚĎ:
Vydržení v tomto případě namítat nelze, protože pokud takto pozemek je zapsaný v evidenci nemovitostí, má se za to, že kdokoliv mohl nahlédnutím do evidence zjistit, kdo je vlastníkem. Ať už bude majitelem kdokoliv, tedy soukromá osoba či obec, tato Vám musí zřídit věcné břemeno průchodu a příjezdu, neboť k domu se nějak dostat musíte. Pokud by nechtěl vlastník zřídit věcné břemeno dobrovolně, mohl byste se obrátit na soud a ten by nepochybně věcné břemeno zřídil.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.