Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rozcházíme se s přítelkyní po soužiží 2009-2019, kdy za tuto dobu se nám narodilo dítě (4 roky) a společně jsme si vzali byt přes stavební spoření. Každý jsme ideálním majitelem právě jedné poloviny nemovitosti. Potřeboval bych poradit, jak rozdělit byt, kdy ona nechce byt opustit a já také ne.

Nabízel jsem jí, že převezmu všechny dluhy na bytě a dám ji ještě 500.000 Kč, pokud mě tu nechá. Ona to nechce příjmout a ani mě nechce vyplatit. Mám nějaké možnosti, aby mě zůstal byt, pokud ona nechce ustoupit??

 

ODPOVĚĎ:

V daném případě za situace, kdy nejste schopni se dohodnout, by ve věci rozhodl soud. Ten bude zejména zvažovat, jaké jsou finanční možnosti vás obou, u koho je reálnější druhého vyplatit, kdo bude mít v péči dítě, apod. V nejhorším případě může soud nařídit prodej ve veřejné dražbě, což není rozhodně finančně výhodné ani pro jednu stranu, takže je vždy lepší se domluvit. Pokud ale domluva možná není, můžete věc řešit jen podáním žaloby o vypořádání podílového spoluvlastnictví.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.