Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem 2016-2019 rokem spolumajitelka domu, jenž je zatížen hypotékou. Já hradila část prodejem vlastního bytu v hodnotě 2.800.000 Kč. Dům stál 4.500.000 Kč. Výši hypotéky bohužel nevím. Já jsem 08/2019 od partnera odešla, od podzimu 2018 jsem chtěla dům prodat, ale partner nesouhlasil s tím, že dům je neprodejný.

Teď po odchodu po mně chce peníze na opravu údajně rozbitého kotle, pojistku a platbu poloviny hypotéky každý měsíc, nebo mu přenechat celý dům. Nemám tyto finanční prostředky, převedla jsem na sebe nutnou platbu za popelnice za sebe a syna, ale potřebuji vyjít z platu, který je nad hranicí minimálního příjmu. Můžu se nějakým způsobem bránit, nebo má nárok peníze vymáhat? Děkuji za Vaši odpověď Miluše.

 

ODPOVĚĎ:
V daném případě doporučuji podat k soudu žalobu o vypořádání podílového spoluvlastnictví a v rámci žaloby se domáhat započtení toho, co jste hradila na nemovitost ze svých prostředků. Nejste povinna bývalému příteli přenechávat celý dům a pokud jde o opravy, také nejste povinna je hradit, pokud nebyly nezbytné. No a o nezbytnosti zase rozhoduje soud, takže pokud se nedomluvíte, musí on podat žalobu a soud se bude zabývat oprávněností jeho nároku. Pokud jde o hypotéku, pokud jste v ní ona uvedeni jako dlužníci, měla byste se polovinou na splátkách podílet.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.