Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

Jsem majitelkou chaty. Moje i sousední chata je napojena na vodu ze studny na cizím pozemku. Studna byla vybudovaná v roce 1978 na základě příslušných v té době povolení na vlastní náklady na státním pozemku. Studnu jsme v roce 2007 dle nového zákona o vodách kolaudovali a na základě kolaudace jsme žádali Vodoprávní úřad o povolení odběru vody což jsme dostali.

V kolaudačním rozhodnuti je uvedeno, že studna nepodléhá evidenci v katastru nemovitostí ČR, tedy KN ČR a že je nutné zřídit věcné břemeno. O věcné břemeno jsem tehdejšího majitele žádala, ale na moje dopisy a telefony nereagoval. Proto jsem o věcné břemeno požádala nového majitele, který na podzim 2018 tento pozemek odkoupil. Nový majitel návrh na věcné břemeno (služebnost) poslal až nyní, ale zároveň mi sdělil, že studna už není naše, protože studnu koupil jako součást pozemku. Na Vodoprávním úřadě tvrdí, že to nelze protože studna je jako samostatné vodní dílo a dle dokumentů je naše. Chci se zeptat, mohl původní majitel pozemku, na kterém je naše studna, prodat pozemek včetně studny?

ODPOVĚĎ:
V daném případě je třeba vyřešit jako první bod vlastnictví studny. Pokud je totiž studna ve vašem vlastnictví, věcné břemeno čerpání vody ze studny nepotřebujete. Pokud by ve vašem vlastnictví nebyla, pak potřebujete skutečně zřídit služebnost - věcné břemeno. Uvádíte, že na vodoprávním úřadě Vám sdělili, že studna je vaše. Pak skutečně není důvod zřizovat věcné břemeno. Pokud by se vám jednalo o věcné břemeno vedení potrubí nebo přístupu na pozemek za účelem čištění studny, jediným řešením by bylo obrátit se na soud. Studna může být z právního pohledu i samostatnou věcí, je důležité, jak je evidována v katastru nemovitostí, ale předchozí majitel nemohl prodat pozemek včetně studny, když mu studna nepatří.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.