Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem 1/3 spoluvlastník pozemku, který slouží výhradně jako příjezdová cesta  k mému a sousednímu rodinnému domu (RD). Je vysypaná štěrkem, jedná se  tedy zřejmě o účelovou komunikaci. Délka této cesty k mému RD je cca 45 m, k sousednímu RD pak o cca 35 m více. Soused se rozhodl uvedenou komunikaci výrazným způsobem zpevnit včetně položení živičného povrchu a odvodnění.

Odhadovaná cena úpravy je 600.000 Kč. Mám obavu, že v případě realizace úpravy naší cesty v rámci občanského práva (NOZ) budu přehlasován 2/3 většinou zbývajícími spoluvlastníky, a měl bych se tedy na jejím financování podílet ve výši svého podílu, tedy 1/3. Ostatní dva spoluvlastníci  jsou o generaci mladší, oba v produktivním věku. Já jsem již delší dobu důchodce s průměrným důchodem a musím přiznat, že nejsem schopen případně tento závazek splnit a mohla by mi tak hrozit exekuce. Prosím o radu, zda existuje v takových případech nějaká ochrana a jak bych měl postupovat pokud tento stav nastane. Děkuji. Marek.

 

ODPOVĚĎ:
V daném případě žádné jednoduché řešení neexistuje. Pokud byste neměl finance na opravu odpovídající Vašemu podílu, mohli by se ostatní spoluvlastníci i domáhat vypořádání podílového spoluvlastnictví a nechat Váš podíl přikázat do jejich vlastnictví, samozřejmě za náhradu. Žádné řešení, jak případně neplatit z titulu Vašeho podílu, neexistuje.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.