Počet stránek ve webu: 43.183

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Otec je nyní v psychiatrické léčebně od února 2019. Jeho synovec (můj bratranec) od něho dostal půl domu 10/2017 v rámci darovací smlouvy. Jelikož se ale táta léčí s Alzheimerem a už chodil na neurologická vyšetření během roku 2018, je možné že nemoc už u něj postupovala v roce 2017 a jeho úsudek tedy nemusel být dobrý.

Je možné darovací smlouvu napadnout? Jak bych měla postupovat? Bratranec totiž po tátovi teď i chce, aby prodal svůj byt a na to si myslím, že nemá právo a bojím se, že na něho už právě tlačil i s tím darováním v roce 2017. Předem Vám děkuji za odpověď. S pozdravem Simona.

 

ODPOVĚĎ:
Ano, mohla byste k soudu podat žalobu o neplatnost darování z důvodu, že v době, kdy k darování došlo, už dárce nebyl zcela schopen rozpoznat následky svého jednání. To ale musí být prokázáno lékařskou dokumentací, soud pravděpodobně zadá znalecký posudek, kterým bude zkoumat zdravotní stav dárce v době darování. Pokud bude skutečně zjištěno, že dárce nebyl zcela zdráv, bude darování uznáno za neplatné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.