Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Soused si na naši zeď rodinného domu, tedy RD, namontoval kamerový systém, zjistili jsme to, až když jsme dělali fasádu. Nějak jsme to nekomentovali, ale moc se nám to nelibí. Hlavně to, že se ani nezeptal a bral to jako samozřejmost, což nám vadí nejvíce. Můžeme sousedovi nabídnout pronájem naší zdi?

A co v případě, když pronájem odmítne a bude nás ignorovat a kamerový systém z naší zdi neodstráni? Zkontrolovat (vidět namontované kamery) lze jenom z jeho pozemku. Děkuji, Barbora.

 

ODPOVĚĎ:

Pokud kamerový systém snímá i Váš prostor, pak soused jedná protiprávně, pokud Vás nepožádal o souhlas a můžete se obrátit na Úřad pro ochranu osobních údajů (www.uoou.cz) se stížností. Pokud jde o montáž kamery na Vaši zeď, je to opět protiprávní a máte právo se žalobou domáhat odstranění, pokud tak neučiní dobrovolně. Nabídnout pronájem zdi mu také můžete. Pokud ale bude ignorovat, doporučuji obrátit se na zmíněný úřad a na soud s žalobou o odstranění kamer z Vaší zdi.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.