Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rodiče měli na sebe napsaný družstevní byt, tedy družstevní podíl. V bytu již téměř 20 let bydlí moje dcera jako podnájemnice. Moji rodiče si bohužel byt nechávali jakoby jistotu, aby něco vlastnili. Otec 06/2019 zemřel, a tak členství a podíl družstevního bytu přechází ze zákona na žijící matku.


Protože mám ještě sestru a s matkou chceme, aby byt zůstal mé dceři, chtěli jsme členský podíl přepsat na mojí dceru ještě před vypořádáním dědictví po otci. Je nám jasné, že moje sestra dostane po otci svůj podíl, ale protože je matce již 85 let, chceme byt přepsat co nejdříve.
Na bytovém družstvu nám byt odmítli přepsat s důvodem, že k tomu potřebují jakýsi výrok notáře či soudu. Dotaz tedy zní: lze přepsat družstevní podíl ještě před vypořádáním dědictví?
Děkuji za odpověď. Anežka.

ODPOVĚĎ:
Dobrý den,
právně toto bohužel nelze. Dokud neexistuje pravomocný doklad, že matka je dědičkou a tedy jedinou vlastnicí členského podílu, nemůže svůj podíl přepsat na třetí osobu. Jediné řešení je prozatím, než bude vydáno usnesení o dědictví po otci, sepsat závěť a členský podíl odkázat závětí. Až by bylo pravomocné usnesení o dědictví, může matka podíl přepsat a závěť zničit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.