Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zakoupili jsme s manželem dceři se zetěm a jejich pěti dětem domek (cca 2014), který je vedený jako celoročně obývaná chata. Zeť má z dřívějška nějaké dluhy (které postupně splácí) a tak je chata napsaná na mě s manžela. V současné době máme s manželem nějaké výrazné vztahové problémy a mám obavu, kdyby manželství skončilo rozvodem, že nebudu moci vyplatit půl chaty, aby tam dcera s rodinou mohla nadále bydlet.

Je možné převést chatu rovným dílem na všech pět vnoučat, tak, aby rodiče byli poručníci? Co je k tomu potřeba za doklady? Jak mám postupovat? Co když bude můj manžel proti? Můžete mi prosím poradit postup, případně kam se obrátit? Nechtěla jsem se zatím dotazovat v místě bydliště, protože se snažím vztahy s manželem urovnat, ale ráda bych byla jak se říká v obraze (kdyby). Moc děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je chata psaná jako společné jmění manželů, pak ji bez souhlasu manžela bohužel převést nemůžete. Se souhlasem manžela ji můžete převést na kohokoliv, ale bez jeho souhlasu s ní nijak naložit nemůžete. Proto ani nelze popsat jakýkoliv postup, neboť ten je možný pouze se souhlasem manžela.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.