Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chci se prosím zeptat na darování pozemků a jejich využití v případě dalších vlastníků. Můj otec by mi chtěl darovat podíly svých pozemků (vlastní 1/4 více pozemků). Je možné po darování využívat ty podíly? Vlastním koně a chci pozemky spásat a nebo sekat či dělat seno. Musí s tím ostatní majitelé podílů souhlasit nebo mohu na těch darovaných podílech hospodařit jak potřebuji? Děkuji, Monika

ODPOVĚĎ:
S ohledem na skutečnost, že podílové spoluvlastnictví je tzv. ideální, nelze bez dohody s ostatními jednoznačně určit, která část pozemku je Vaše. Proto potřebujete souhlas ostatních spoluvlastníků, pokud chcete na pozemky umístit koně. Občanský zákoník to konkrétně upravuje v § 1128, kde stanoví, že "O běžné správě společné věci rozhodují spoluvlastníci většinou hlasů", dále § 1129 "K rozhodnutí o významné záležitosti týkající se společné věci, zejména o jejím podstatném zlepšení nebo zhoršení, změně jejího účelu či o jejím zpracování, je třeba alespoň dvoutřetinové většiny hlasů spoluvlastníků" a § 1132 "K rozhodnutí, na jehož základě má být společná věc zatížena nebo její zatížení zrušeno, a k rozhodnutí, na jehož základě mají být práva spoluvlastníků omezena na dobu delší než deset let, je třeba souhlasu všech spoluvlastníků." Dle mého názoru se chov koní podřadí pod významnou záležitost a s Vaším záměrem by měly souhlasit 2/3 hlasů spoluvlastníků.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.