Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím sen na Vás s prosbou, která nás trápí v našem SVJ s celkem 16 byty. Jaké máme možnosti jako vedení SVJ pokud někteří majitelé bytů i přes opakované výzvy nejsou ochotni odstranit svůj majetek z chodeb (nábytek, tašky, odpad), který je problémem nejen z hlediska ostatních obyvatel, ale zejména kvůli pravidlené požární kontrole, jenž zakazuje umístění větších objektů na chodbách a můžou tak způsobit komplikace při požáru?

Máme možnosti dotyčnému majiteli např. přeúčtovat sankci od hasičů? Máme možnost jiným způsobem zabránit skladování nábytku a dlaších věcí na chodbách?
V bytovém domě máme místnost označenou jako kolárna (v místnosti nainstalovány háky na kola a s ostatními domluveno, že půjde o místnost i pro kočárky. Jaké máme možnosti ve chvíli, kdy někteří majitelé bytů místnost využívají jako skladiště (kufry, pytle apod.) a ostatní tak nemohou místnost využívat k určenému účelu? Máme možnost sami místnost vyklidit např. při předchozím upozornění obyvatel, že tak bude učiněno? Není to problematické z hlediska nakládání s cizím majetkem? Jak máme v tomto případě postupovat? Děkuji, Jana

 

ODPOVĚĎ:
Pokud jde o skladování věcí na chodbách, pak bych postupovala tak, že bych majitele důrazně upozornila - buď vyvěšením na nástěnce, lépe každého zvlášť do schránky, že jejich počínání ohrožuje z hlediska požárních předpisů všechny majitele domu, a pokud věci neodstraní v určité lhůtě, budou odstraněny a někde uskladněny na jejich náklady. V tomto směru bych s ohledem na ochranu veřejného zájmu neviděla problém v tom, že věci na chodbě odstraníte či s nimi budete manipulovat. Pokud jde o věci v kolárně, tak zde to již tak jednoznačné není, neboť pokud věci v místnosti nikoho neohrožují, pak manipulace s věcmi může být vlastníkem napadena. Jediná transparentní cesta by zde byla podat žalobu na vyklizení místnosti k soudu. To je ale zbytečně nákladná a zdlouhavá varianta. Možná bych doporučila v kolárně vyčlenit regál, do kterého by bylo možno věci odkládat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.