Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V zahrádkářské osadě vlastním zahradu (říkejme jí pozemek A), a to ve výhradním osobním vlastnictví. Dále vlastním spoluvlastnický podíl k sousedícímu pozemku (říkejme mu pozemek B), jehož jediným účelem je sloužit jako společná přístupová cesta k celkem 4 pozemkům různých majitelů včetně mě. V současné době tvoří pozemek B jediný možný přístup k mému pozemku A a rovněž jediný možný přístup k pozemku dalšího z podílových spoluvlastníků (říkejme mu pan P.).

Ostatní 2 podíloví spoluvlastníci již společný pozemek B prakticky nevyužívají, neboť v současné době mají ke svým pozemkům již nový, alternativní přístup jinudy. Nicméně, pozemek B má podle katastru nemovitostí stále 4 podílové spoluvlastníky a velikost spoluvlastnického podílu každého z nich je 1/4 k celku.
Pan P. se 04/2018 stal novým majitelem zahrady s chatou v této zahrádkářské osadě (a tudíž i podílovým spolumajitelem pozemku B) a v minulém roce zcela sám, bez jakéhokoli uvědomění dalších podílových spoluvlastníků pozemku B a tudíž bez jejich vědomí a souhlasu rozhodl a svépomocí na vlastní náklady realizoval úpravy pozemku B. Konkrétně vyměnil vstupní branku, odstranil původní schůdky a začal budoval nové. Nyní mě postavil před hotovou věc a požaduje úhradu jím dosud vynaložených nákladů na výše zmíněné úpravy, které předběžně vyčíslil s tím, že konečná částka bude zhruba dvojnásobná, neboť má v plánu již položené schůdky (itongy) ještě dokončit a povrchově je obložit. Navíc požaduje, abych se s ním na těchto nákladech podílela rovným dílem, tedy polovinou, a nikoli čtvrtinou, která by odpovídala velikosti mého spoluvlastnického podílu k tomuto pozemku B, což odůvodňuje tím, že ostatní 2 podíloví spolumajitelé tento pozemek de facto nevyužívají.
O výše zmíněných úpravách jsem neměla jakoukoli možnost předem rozhodnout, neboť pan P. mě vůbec nekontaktoval (ani se o to nepokusil) a své záměry mi předem nesdělil. V tomto rozsahu bych s nimi určitě nesouhlasila a nesouhlasím. V žádném případě nešlo o řešení havarijního stavu, neboť vše (vstupní branka i schůdky) na pozemku B již bylo a více jak 10 let sloužilo svému účelu a sloužit mohlo i nadále. Navíc již vynaložené náklady i panem P. plánované další úpravy považuji za zcela nepřiměřené, neboť částka představuje přibližně 1/4 současné tržní ceny mé zahrady (pozemek A). Nutno podotknout, že můj pozemek A je malá zahrada (do 500 m2) v zahrádkářské osadě, která slouží pouze účelu zahrady, tedy pěstování užitkových a okrasných rostlin. Nestojí na něm žádná chata (ani ji v budoucnu neplánuji), voda je pouze užitková ze společného rozvodu vody a lze ji čerpat pouze cca 3 hodiny denně podle rozpisu stanoveného zahrádkářskou osadou. Kromě toho samotný pozemek B, který slouží jen jako přístupová cesta k dalším pozemkům, má celkovou rozlohu pouhých 68 m2.
Jakou mám prosím v této věci oporu v zákoně? Jsem povinna podílet se na nákladech vynaložených panem P. ? Pokud ano, v jakém rozsahu? Jak mohu zabránit, aby se náklady dále navyšovaly dalšími úpravami, se kterými nesouhlasím? Postačí, když panu P. nyní písemně (doporučeným dopisem na jeho adresu) sdělím, že nesouhlasím s dalšími úpravami pozemku B? Budu i tak muset hradit podíl na nákladech, pokud tyto úpravy budou přesto realizovány?
Děkuji, Zlata

 

ODPOVĚĎ:
Je třeba vyslovit nesouhlas s úpravami. Financování úprav musíte předem odsouhlasit, povinnost je hradit by Vám skutečně vznikla pouze v případě, že by se jednalo o stav, který je nezbytně nutné řešit. Pokud by po Vás soused chtěl jakýkoliv příspěvek, musel by se obrátit na soud a důkazní břemeno nutnosti investic by leželo na něm. Doporučuji tedy vyslovit nesouhlas doporučeným dopisem a nic sousedovi nehradit. Náklady na společnou věc musí být vždy výsledkem dohody, event. výsledkem rozhodnutí soudu. Správu společné věci upravuje občanský zákoník v § 1126 a násl.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Kdo a kolik hradí při neodsouhlasených úpravách společného pozemku
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.