Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S přítelkyní máme společnou hypotéku, za kterou jsme svépomocí postavili domek u Prahy. Dům i hypotéka je psána na nás oba. Bohužel jsme se rozešli a přítelkyně si nárokuje dům ze kterého se mě snaží vypudit a nabízí mi vyplácení částky, kterou jsem vložil při zřizování hypotéky. Cena domu je však okolo 650.000 Kč a hypotéka ve výši 320.000 Kč. O prodeji nechce slyšet a rozumně vypořádat také ne. Prosím o radu jak postupovat, abych byl vyplacen či jak mohu dům nabídnout k prodeji a ukončit tuhle frašku. Děkuji, Zdeněk.

ODPOVĚĎ:
Pokud je dům psaný na vás oba, je tedy pravděpodobně v podílovém spoluvlastnictví. Vy máte právo přítelkyni prodat svou ideální polovinu za tržní cenu, tedy za cenu, za jakou se v dané lokalitě nyní nemovitosti nabízí - tedy za 1/2 odpovídající Vašemu podílu. Můžete se samozřejmě domluvit, že si ona nechá jak polovinu Vašeho domu, tak zůstatek hypotéky, ale skutečně vycházíte z tržní ceny nemovitosti, nikoliv z částky, kterou jste do hypotéky vložil. Svou polovinu můžete dokonce prodat i úplně jiné osobě, musíte ale realizovat předkupní právo, tedy přednostně nabídnout podíl ke koupi bývalé přítelkyni, opět za tržní cenu. Pokud by předkupního práva nevyužila, můžete nabídnout komukoliv třetímu.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vyvázání z hypotéky při rozchodu zrušením spoluvlastnictví
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.